2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániában elérte az elvárt küszöböt a vegyszerek teljes körű betiltását célzó aláírásgyűjtés

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. augusztus 17. 12:22, utolsó frissítés: 12:22

2021 március 31-ig lehet még aláírni azt az EU-s polgári kezdeményezést, melynek célja a mezőgazdaság vegyszermentessé tétele.


EU-s szinten negyedik országként – Németország, Belgium és Ausztria után – Romániában is összegyűlt a küszöb eléréséhez szükséges aláírásszám azon uniós polgári kezdeményezés kapcsán, melynek célja a mezőgazdaságban használt vegyszerek betiltása.

A kezdeményezésben az szerepel, hogy a következő 10 évben, azaz 2030-ig fokozatosan kivezetik a szerek 80%-át, kezdve a legveszélyesebbekkel.

2035-ig pedig teljesen betiltják a környezetre és az emberi egészségre káros anyagok használatát.


Mint ismeretes, az EU-s polgári kezdeményezésekhez uniós szinten 1 millió aláírás szükséges, és legalább 7 országban össze kell gyűlnie a lakosság számának függvényében megállapított minimális aláírásszámnak. Ez Románia esetén 24 ezer szignót jelent.


Hazánkban a gyűjtést a méhészek országos szervezete, a Romapis koordinálta, továbbá részt vett benne az Agent Green Egyesület, a Declic közösség, valamint az Eco Ruralis parasztérdek-védő szervezet. Eddig összesen 375 ezren írták alá a petíciót.

Érdeklődésünkre Constantin Dobrescu, a Romapis alelnöke elmondta: nagyon örül az eredménynek, és bízik abban, hogy sikerül összegyűjteni a szükséges 1 millió aláírást. Annál is inkább, mivel az eredeti, idén szeptember végén lejáró határidőt a koronavírus-járvány miatt meghosszabbították, így 2021 március végéig lehet folytatni a kampányt. Az akció romániai koordinátora szerint valószínűleg Franciaország lesz az ötödik, ahol teljesül az elvárt határérték, a hatodik pedig Lettország lesz, továbbá az északi államok is jól állnak e téren.

Úgy vélte, attól kezdve, hogy hét országban sikerül teljesíteni a küszöböt, könnyebb dolguk lesz, mert aktívan bekapcsolódnak majd más országok is, ahol van annyi környezettudatos polgár, hogy sikerül majd teljesíteni az 1 milliós küszöböt is.

Bár egyre szélesebb körben ismert, hogy a rengeteg vegyszert használó, intenzív mezőgazdaság az első helyen van az ökoszisztémákat károsító tényezők között, a kezdeményezésnek számos ellenzője van. Például az uniós országok mezőgazdasági minisztereit tömörítő tanács hevesen tiltakozik a tervezett törvénymódosítások ellen, azzal érvelve, hogy ez komolyan veszélyezteti az agrárvállalatok jövedelmezőségét.

A mezőgazdászok arra törekszenek, hogy rövid távon minél nagyobb hasznot húzzanak. A természetvédők, és mi, méhészek viszont hosszú távon gondolkodunk, és ahhoz nem férhet kétség, hogy mindannyiunknak az az érdeke, hogy egészséges környezetben éljünk” – fejtette ki Dobrescu.

Az EU-s polgári kezdeményezésben részt vevők szerint természetbarát módszerekkel is megtermelhető az élelmünk. Fotó: Megan Thomas/unsplash.comAz EU-s polgári kezdeményezésben részt vevők szerint természetbarát módszerekkel is megtermelhető az élelmünk. Fotó: Megan Thomas/unsplash.com


A szóban forgó EU-s polgári kezdeményezés, mely címe: „Mentsétek meg a méheket és a gazdálkodókat” azt is tartalmazza, hogy a nagytáblás termelés helyett a kisebb gazdaságokat kell támogatni, melyek képesek lennének arra, hogy a szükséges mennyiségű terményt agroökológiai módszerekkel, azaz természetbarát módon állítsák elő. Emellett a leromlott állapotú kultúrtájak rehabilitációját is előírja.

A kezdeményezés sikerességére vonatkozó kérdésünkre Dobrescu kifejtette: amennyiben összegyűlnek az aláírások, a kezdeményezés az Európai Bizottság elé kerül, és a testület dönt arról, hogy a vonatozó törvénymódosítást az Európai Parlament elé terjeszti-e vagy sem. Hozzátette: amennyiben az megtörténik, arra számít, hogy a parlament meg is szavazza, tekintve hogy az EP jelenlegi képviselői miként állnak a zöld kezdeményezésekhez.

„Ilyen még nem volt, egy történelmi lépés lenne, ha sikerülne átvinni az akaratunkat. Lényegében azt jelentené, hogy 15 éven belül az európai mezőgazdaság teljesen átáll a természetbarát módszerek alkalmazására” – fejtette ki az alelnök.

Az aláírásgyűjtés folytatódik, aki még nem írta alá, és szeretne csatlakozni a kezdeményezéshez, ezen a honlapon keresztül teheti meg.Nyitókép: Roberto Lopez/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >