2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Közösségi összefogással telepít erdőket egy szatmári civil szervezet

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. augusztus 28. 18:53, utolsó frissítés: 2020. augusztus 29. 08:48

Az első parcellát idén ősszel ültetik be, a részletekről Bartha Botondot, a My Forest – Pădurea Mea Egyesület elnökét kérdeztük.


Szatmárnémeti határában, a Szamos közelében kezdi el az erdőtelepítést a nemrég bejegyzett My Forest – Pădurea Mea Egyesület. A civil szervezet egy 0,7 hektáras parcellán ültet majd, melyet egy helyi lelkes természetvédő bocsátott a rendelkezésükre.

Amint Bartha Botond, az egyesület elnöke elmondta, egy bukaresti cég adományozott a civil szervezetnek egy nagyobb összeget, 6 ezer lejt, ebből finanszírozzák a csemeték beszerzését. Őshonos fajokat telepítenek, fehér nyárfát (vagy szürkét, mert fehér nyár csemetét eléggé nehéz beszerezni), magyar kőrist, kocsányos tölgyet és szilt – hiszen „örök erdőnek” szánják, és nem a kitermelési szempontokat veszik figyelembe.

„Régóta szívügyem, hogy tegyek valamit a globális felmelegedés enyhítésére, és erre a legjobb megoldás az erdősítés. A közös munkához olyan civileket sikerült megnyernem, akik korábban is aktívan bekapcsolódtak hasonló tevékenységekbe, például a Let’s do it fásítási kampányaiba” – magyarázta az elnök, aki bízik abban, hogy sokaknak fog tetszeni a kezdeményezés.

Többeket ismerek, akiknek van földterület a birtokukban és nem használják, illetve hajlandóak lennének jó célra felajánlani” – fejtette ki, hozzátéve: nemcsak területtel, de önkéntes munkával is lehet segíteni az ügyet, illetve pénzügyi felajánlásokkal.


A Transindex érdeklődésére elmondta: magyarországi sikeres kezdeményezésekből is merített ötletet, bátorságot, hogy belevágjon ebbe a nagyszbású projektbe. „A közösségi médiában láttam, hogy egy közismert személy kiírta, társakat keres erdősítéshez. Pár nap alatt pedig hihetetlenül sokan csatlakoztak hozzá” – magyarázta, hozzátéve: a dolog gyakorlati részére nézve szintén egy magyarországi szervezet, az ugyancsak My Forest névre keresztelt egyesület módszereiből ihletődtek. Bartha elmondta, sikerült velük partnerségi viszont kialakítani, és beleegyeztek abba, hogy hasonló néven írassák be az ittnei szervezetet.

Mint megtudtuk, az erdélyi My Forest - Pădurea Mea azt tartaná ideálisnak, ha az egyesület tulajdonában levő területeken erdősítenének, mert „az a biztos”, de ültetnek magánkézben levő telkekre is. Utóbbi esetben szerződést kötnek a tulajdonossal. Az egyesület beülteti és 10 évig gondozza a fiatal erdőt, majd az eredeti tulajdonos kezelésébe kerül vissza. Aki később is köteles lesz például bejárási lehetőséget biztosítani az egyesület önkéntesei számára.A szervezet jogászokkal konzultál annak érdekében, hogy tisztázzák, a 10 év leteltével milyen szerződés keretében lehet a leginkább szavatolni, hogy az erdő megmaradjon és jó ökológiai álapotban legyen. Az egyesület vezetője szerint, ha sikerül beíratni az országos erdészeti alapba (fond forestier), ez már önmagában egy hathatós védelmet nyújt majd. Azaz csakis szálaló vágás lesz engedélyezett, tarvágás semmiképp nem. A szakszerű, azaz szálaló kitermelésből származó faanyag – ez 2-3 köbméter lehet évente hektáronként – pedig szintén a tulajdonost illeti meg.

A költségek tekintetében Bartha kifejtette: mivel még nagyon az elején tartanak, egyelőre azt tervezik, hogy önkéntesek bevonásával ültetnek, az összegyűlő pénzt pedig csemeték vásárlására és kerítésre költik, mert az első években nagyon fontos, hogy megvédjék a fácskákat a vadak rágásától, és legfőképpen a juhnyájak kártételétől. Hozzátette: az önkéntesek segítségére mindig számítanak majd, de arra törekszenek, hogy lehetőség szerint az ültetést cégek, elsősorban magánerdészetek bevonásával oldják meg. Ennek révén valószínűleg szakszerűbb lesz majd az ültetés, és kisebb a rizikó, hiszen nem egyszerű kizárólag önkéntesek segítségével több hektárt beültetni. Továbbá hamarosan marketingkampányba kezdenek, mert azt szeretnék, ha sok civil szállna be a finanszírozásba, akik támogatnák az ültetést.

A csemeténkénti összeget, mint mondta, egyelőre nem tudják, hogy mennyi lesz. Ez attól függ, hogy az ültetésre vállalkozó erdészetektől milyen árajánlatot kapnak majd. Ebben benne lesz a fácska ára és a munkálatok költségei, a kerítést is beleértve. Mivel a tapasztalat szerint 10 csemetéből egy nő fel az utólagos ritkítással is kalkulálva, a minimális támogatási összeg 10 csemete költsége lesz majd. Hozzátette: a magyarországi My Forest úgy számol, hogy 400 forintjukba kerül egyetlen csemete, így a minmális összeg 4 ezer forint (kb. 54 lej).

Fotó: nini lilac/unsplash.comFotó: nini lilac/unsplash.com


Bartha Botond elmondta: elsősorban szántókra szeretnének telepíteni, illetve leromlott ökológiai állapotú területekre. „Vannak biológusaink, ökológusaink, akik fel tudják mérni a területeket. Ha például értékes ökoszisztémájú gyepet ajánlana valaki, azokat – nyilván – inkább meghagyjuk gyepnek” – mondta. Azt is elárulta, olyan területeken nem szándékoznak ültetni, melyen erdő volt és letarolták. Főképp azért, mert nem akarnak precedenst teremteni, nem akarják azt, hogy egyesek tarvágást alkalmazzanak, majd az egyesületüket használják arra, hogy megoldják az újraültetést, melyre egyébként a törvény kötelezi őket.

Hozzátette: elsősorban Szatmár megyében akarnak egyelőre működni, de mivel mindenütt szükség van erdősítésre, ha valaki kedvet kap, hogy máshol is folytassa ezt a tevékenységet, nyitottak arra, hogy fiókszervezet keretében csatlakozzon a mozgalmukhoz.

Az ökológiai, természetvédelmi szempontok miatt döntöttem úgy, hogy a földemet felajánlom erdősítési célból. Persze, erről családi megbeszélés keretében határoztunk. A 0,7 hektáras terület után évente 250 lejt fizetett a felesünk, aki mikor megtudta, hogy nem akarok tovább szerződni vele, egyből ajánlott 1000 lejt. De nem a pénz a legfőbb szempont. És ráadásul az enyém marad, 20-30 év múlva így egy kis tűzifára is számíthatunk majd” – indokolta döntését Tamás, aki az első parcellát ajánlotta fel a My Forest – Pădurea Mea Egyesületnek. Mint elmondta, amennyiben önkéntes munkában folyik majd az idén őszre tervezett ültetés, maga is szívesen bekapcsolódik.

Az egyesülettel egyelőre a Facebook-oldalukon keresztül lehet felvenni a kapcsolatot, de dolgoznak a honlapjukon is, mely hamarosan elérhető lesz – ehhez már megvásárolták a myforest.ro domaint. Aki pedig pénzügyi támogatást szeretne nyújtani, a RO94BACX0000001989450001 bankszámlaszámon keresztül teheti ezt meg.

Nyitókép: Noah Buscher/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >