2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Feljelentést tesznek a civilek, akik szerint rosszul használják az új Kolozs megyei hulladéklerakatot

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. október 12. 10:02, utolsó frissítés: 10:02

Bár a tározóba csakis újrahasznosításra alkalmatlan, felaprított hulladéknak szabadna kerülnie, drónfelvételek szerint ömlesztve érkezik ide a szortírozatlan szemét.


Szakáts István aktivista, a Civil Kolozsvár csoport tagja a szervezet Facebook-csoportjában tette közzé azokat a drónfelvételeket, melyeket az elmúlt napokban készített az új tározó első cellájáról. Ezeken pedig az látszik, hogy válogatatlanul kerül a szemét a kibélelt gödörbe.

Emiatt bejelentette: értesíti a szabálytalanságokról az illetékes önkormányzatokat, valamint a hazai és EU-s engedélyező, illetve ellenőrző szerveket. Kérni fogja továbbá, hogy vizsgálják ki az esetet és – a vállalat engedélyében foglaltaknak megfelelően – függesszék fel a környezetvédelmi engedélyt. Amennyiben pedig a szeméttelepet működtető vállalat nem teszi meg a szükséges lépéseket, semmisítsék is meg azt.

Szakáts érdeklődésünkre elmondta: a RADP szeptemberben kapta meg a működési engedélyt, és el is kezdték rögtön az új cellába hordani a szemetet. „Kolozs megye összes hulladéka át kellene menjen a régi, pataréti szeméttelep melletti szortírozón, és az új lerakatba csak az lenne szabad kerüljön, amit nem lehet újrahasznosítani. A drónfelvételeken azonban látszik, hogy ez nem így történik. Azért készítettem ezeket a felvételeket, hogy bizonyítani tudjam, hogy csalnak. A pataréten levő szortírozónak a kapacitása egyébként mindössze a negyede annak, amennyi szemét a megyéből érkezik” – fejtette ki a Transindexnek az aktivista.Felidézte: a vállalat korábbi felvetéseikre azt mondta, hogy azt a hulladékmennyiséget, melyet a rendszerük nem tud fogadni, elszállítják Nagyváradra, Szatmárra vagy Marosvásárhelyre. A drónos felvételekkel pedig azt akarták bizonyítani, hogy ez nem így van. Hozzátette: lehetségesnek tartja, hogy szállítanak más lerakatokhoz is szemetet, de tény, hogy a Kolozsvár melletti tározóba is érkezik fel nem dolgozott hulladék.

Szakáts szerint egyébként az volna a normális, ha az új telep melletti dombon készülne el végre és működne egy szortírozó. Az aktivista szerint a válogatónak 2014-re kellett volna elkészülnie, azonban „nem voltak képesek” kivitelezni a beruházást, sőt, a biológiai úton lebomló hulladék feldolgozására alkalmas komposztáló telep sem készül még el.

Szakáts István azt is elmondta portálunknak, hogy mindamellett, hogy csakis kiválogatott hulladéknak szabadna az új cellába kerülnie, az itt elhelyezett szemetet egy speciális eljárásnak is alá kellene vetni. Azaz mechanikusan fel kellene dolgozni oly módon, hogy maximum 8 centiméteres átmérőjű darabok kerüljenek az új cellába. A felvételeiken azonban világosan látszik, hogy nem így történik, hiszen egész pillepalakcok, nejlonvedrek, sőt, méteresnél is nagyobb műanyagdarabok is láthatóak a képeken.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >