2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ursula von der Leyen az új európai Bauhausról írt publicisztikát nekünk, romániai polgároknak

Szemle 2020. október 15. 17:06, utolsó frissítés: 17:07

Az EB elnöke leírja, hogyan képzeli el a jövő karbonsemleges Európáját, és mit remél az új Bauhaus mozgalomtól. A szövegét pedig nekünk, román állampolgároknak címezi.


Olyan lépésre szánta el magát az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság, amely meghatározó lehet az elkövetkező évtizedek szempontjából, és forradalmasítja az európai polgárok életterének szerkezetét, és a környezettudatosságot ennek központi elemévé avatja. Mindennek elérése érdekében a testület elnöke bejelentette, hogy a koronavírus-járvány okozta károk rendezésére megalkotott helyreállítási terv részeként új Bauhaus iskolát hoznak létre.

Ursula von der Leyen tervei egybecsengenek azzal, amit év elején az Európai Zöld Megállapodásban is megfogalmaztak. Az Európai Unió célja, hogy 2050-re Európa karbonsemleges legyen, ehhez pedig szükséges egy újfajta szemlélet, nemcsak az építészeti tervezésben és az építőiparban, hanem a kultúrában is. Hogyan képzeli el mindezt az Európai Bizottság elnöke, részletesen leírta abban a publicisztikában, amelyet a Press One közölt, és amelynek fordítását az alábbiakban tesszük közzé.

A száz évvel ezelőtti Bauhaus-mozgalom

Chicago, Tel-Aviv, Ascona, Dessau, Kalinyingrád. Paul Klee, Kandinsky, Anni Albers, Moholy-Nagy László, Iwao Yamawaki. A Bauhaus Iskola, amelyet 1919-ben Weimarban alapított Walter Gropius és baráti társasága, gyorsan az építészet, a művészet és a formatervezés nemzetközi mozgalmává vált. Ez az iskola több mint egy évszázaddal ezelőtt meghatározó hatást gyakorolt a kreatív gondolkodásra, a bútorokra, valamint a világ városi környezetére.


A művészet és a praktikum ötvözésével a Bauhaus-iskola ötletes avantgárdja szó szerint hozzájárult az ipari társadalommá válás társadalmi és gazdasági átmenetének hatásos átalakításához a XX. században.

Száz évvel az egykori Bauhaus mozgalom után új globális kihívásokkal nézünk szembe: éghajlatváltozás, szennyezés, digitalizáció és olyan népességrobbanás, amely várhatóan e század közepére akár 10 milliárd lakosra is megnövelheti a világ népességét. Ezek a fejlemények a látszólag korlátlan gazdasági növekedéssel járnak, és jólétünk, bolygónk élettartama és korlátozott természeti erőforrásaink rovására fog történni mindez, hacsak nem előzzük meg ezt a folyamatot.


Hogyan alakítsuk át élettereinket?


Azt már tudjuk, hogy városi élettereink, az épületek és az infrastruktúra felelősek az üvegházhatást okozó gázok teljes kibocsátásának legalább 40 százalékáért. A modern konstrukciók alapanyagai a beton és az acél, amelyek hatalmas mennyiségű energiát fogyasztanak a gyártási folyamatok során, sőt kémiai reakciók révén közvetlenül is képesek a széndioxid kibocsátásra. Valamennyi jel ugyanabba az irányba mutat: át kell gondolnunk és át kell dolgoznunk a terveket. Ebben Európának vezető szerepet kell játszania és kell is tennie. Ezért tettük az Európai Zöld Paktumot prioritássá. Sok új lehetőséget kínál és új növekedési stratégiát.

A fő cél, hogy Európa 2050-re az első klímasemleges kontinens legyen. Ennek eléréséhez a széndioxid-kibocsátás csökkentésén túl, többet is kell tenni. Szükség van egy olyan gazdasági modellre, amely a megújuló energiaforrásokból táplált körforgásos gazdaság révén visszaadja a bolygónak azt, amit kap tőle.

„De szeretném, ha ez több lenne, mint egy gazdasági vagy környezetvédelmi projekt. Mindezeken túl az Európai Zöld Paktumnak új kulturális projektet is képviselnie kell Európa számára. Ennek a ’rendszerváltásnak’ saját esztétikára van szüksége, amely ötvözi a dizájnt és a tartósságot.”

Milyen lesz az új európai Bauhaus?


Ezért kell egy új európai Bauhaus mozgalmat indítani - a tervezésnek és az alkotásnak szentelt együttműködési keretet, ahol építészek, művészek, tudósok, mérnökök és tervezők dolgoznak együtt ezen elképzelés valóra váltásán.

Az új európai Bauhaus vonzó, innovatív és emberközpontú módon az Európai Zöld Paktum mozgatórugója lesz. Ez a fenntarthatóságon, akadálymentességen és új esztétikán alapuló mozgalom lesz, amely közelebb hozza az Európai Zöld Paktumot az emberekhez, és az újrafeldolgozást, a megújuló forrásokból származó energiát és a biológiai sokféleséget központi értékekké teszi.

Az embereknek képeseknek kell lenniük arra, hogy megérezzék és átlássák ennek a zöld projektnek a fontosságát, függetlenül attól, hogy ez egy olyan építőipari ágazatnak köszönhető-e, amely természetes anyagokat, például fát vagy bambuszt használ, vagy az építészetnek, amely a természethez közeli építkezés formáit és elveit öleli fel.

Az új európai Bauhausnak ki kell használnia századunk másik forradalmi megatrendjét is. A digitalizálás, a mesterséges intelligencia egyre inkább megváltoztatja gondolkodásmódunkat és cselekvésünket. A jövőben az otthonok, a települések és a városok jobban fognak működni ’digitális párjuknak’ köszönhetően. A számítógépes szimulációk lehetővé teszik majd a tervezési döntések javítását az erőforrás-hatékonyság, az újrafelhasználhatóság vagy a helyi környezetre és éghajlatra gyakorolt hatás szempontjából. A cél az, hogy a városok klímasemlegessé váljanak és jobb életminőséget nyújtsanak.

A Weimarból világszerte elterjedt történelmi Bauhaus mozgalomhoz hasonlóan az új európai Bauhaus célja is távlatibb, nagyratörőbb, mint egy új technológiákat és technikákat alkalmazó építészeti mozgalomé. A Bauhaus úttörő sikere elképzelhetetlen lett volna, ha nincs kapcsolat a művészet és a kultúra világával, vagy az adott korszak társadalmi kihívásaival. A régi Bauhaus bebizonyította, hogy az ipar és a jól átgondolt környezetalakítás emberek millióinak mindennapi életét javíthatja.

Az új európai Bauhausnak hasonló dinamikát kell kiváltania. Bizonyítania kell, hogy amire szükség van, gyönyörű és szép is lehet: a stílus és a tartósság tökéletesen összeegyeztethető. Le kell térnünk a kitaposott útról, és meg kell változtatnunk a nézőpontunkat. Az új európai Bauhaus meg fogja teremteni ehhez a szükséges teret.

Konkrét tervek, első lépések

A következő két évben öt európai Bauhaus-projektből álló első csoport jön létre uniónk különböző országaiban. A projektek a természetes építőanyagoktól és az energiahatékonyságtól kezdve a demográfiai kérdésekig, a jövőorientált mobilitásig és az erőforrás-hatékony digitális innovációig terjedő szempontokra összpontosíthatnak, mindig kombinálva kulturális és művészeti szempontokkal. Kreatív, kísérleti laboratóriumokként és gyakorlati fejlesztő bázisokként fognak működni az európai ipar számára, és egy olyan európai és globális hálózat kiindulópontját jelentik majd, amely maximalizálja a gazdasági, környezeti és társadalmi hatást, az egyedi Bauhaus projekten túl.


„Szeretném, ha az új európai Bauhaus kreatív és interdiszciplináris mozgalmat indítana, amely nemcsak funkcionális, hanem esztétikai normákat is létrehoz - a legkorszerűbb technológiákkal, valamint a környezeti és éghajlati követelményekkel szinkronban. Ha sikerül ötvöznünk a fenntarthatóságot egy átgondolt kialakítással, ez lendületet ad az Európai Zöld Megállapodásnak is - még a határainkon túl is. Az új Bauhausnak ösztönöznie kell az új építési módszerekről és a tervezés új formáiról szóló vitát.”

Kísérleteznie kell és gyakorlati válaszokat kell adnia arra a társadalmi problémára, hogy a természettel összhangban lévő modern élet miként járhat az európaiak számára. Az új Bauhausnak köszönhetően a 21. század, amelyben élünk, szebbé és emberibbé válik.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >