2021. február 25. csütörtökGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Háborognak a környezetvédő civilek a kormány nemzeti helyreállítási terve miatt

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. november 28. 18:13, utolsó frissítés: 18:13

Az első szakértői reakciók szerint környezetvédelmi szempontból például több kárt okozna, mint hasznot.


Közzétette a kormány az „Országos Helyreállítási és Rugalmassági Tervet”, amely azokat a főbb irányvonalakat jelöli ki, amelyek mentén elköltenék az EU-tól érkező nagy összegű támogatást. A Romániának járó több mint 30 milliárd euróból kellene megoldani például a járvány gazdasági hatásának enyhítését, valamint az egészségügyi rendszer fejlesztését, hogy eleget tegyen a járvány okozta kihívásoknak.

És nem utolsósorban az EU-s szinten megkötött Zöld megállapodás (Green Deal) gyakorlatba ültetést is ebből az alapból kellene finanszírozni, de legalábbis elkezdeni az ambiciózus zöldítési projekteket. Azonban alig egy nappal a nagy terv nyilvánosságra hozatalát követően tiltakozásba kezdtek az ország legnagyobb és szakmai szempontból legelismertebb természetvédő szervezetei.

Egyébként a kormány annyira el van ájulva a saját nagyszerű tervétől, hogy elhelyezte egy olyan kronológiában, melyben felsorolja az ország gazdaságára legnagyobb hatást kifejtő intézkedéseket és eseményeket. Kezdi Alexandru Ioan Cuza 1866—os első alkotmányával és az agrárreformjával, folytatja az Oszmán Birodalomtól való függetlenséget kimondó nyilatkozattal (1877), de szerepel a felsorolásban az 1918-as Nagy Egyesülés, az 1966-os abortusztörvény, a Román Kommunista Párt 1974-es kongresszusa, valamint a NATO-csatlakozás is.

A zöld civil szervezetek közös állásfoglalásukban nagyon lehúzták a kormány tervezetét, mely szerintük a klímavédelem és a biodiverzitás megőrzésének szempontjából sokkal inkább káros, mint hasznos. Kifogásolják, hogy nem konzultáltak szakértőkkel a stratégia megalkotásánál, holott már májusban nyilvánosságra hozták szakmai javaslataikat a zöld gazdasági fordulatra vonatkozóan. Ezért követelik, hogy a széles nyilvánosságot bevonva tárgyalják újra a Klímavédelem, Környezetvédelem és Energia fejezetet, mivel a terv jelen formájában azt tartalmazza, hogy a szennyező iparágakba fektetnének a fenntartható megoldások helyett.


Azt ígérik, hamarosan részletesen is kielemzik a terv említett fejezeteit és javaslatokat is tesznek módosításokra. Addig is, amíg szétszedik a kormány tervét, érdemes egy pillantást vetni a dokumentumra. Pár napja írtunk arról, hogy a civil szakértők szerint melyek azok a legfontosabb intézkedések, amelyeket természetvédelmi téren meg kellene hozni. Nincs vita arról, hogy

a legfontosabb kérdés a vízvisszatartás megoldása lenne,

ugyanis a lecsapolási és folyószabályozási munkálatokkal igen nagy területeken bontottuk meg a vízháztartás egyensúlyát. Ehhez képest a kormány a terv „Klímaváltozás” fejezeténél beazonosítja azokat a területeket, ahol „az elmocsarasodás veszélye fenyeget”, és pénzt is irányzott elő lecsapolási munkálatokra.Nyitókép:: Ludovic Orban kormányfő Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >