2021. január 24. vasárnapTimót
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis megint hirtelen faültetésbe kezdett. De vajon mi okból?

Babos Krisztina Babos Krisztina 2020. december 16. 18:28, utolsó frissítés: 18:28

A szokásos ültetési időszakon túl, december közepén zárták ünnepélyesen az "Országnyi erdő" kampányt.


Szerda dél körül egy erdőből közvetített videón jelentkezett be Klaus Johannis élőben, ahol egy kb. 20 fős csoporttal, köztük a környezetvédelmi miniszterrel, fákat ültetett. Előtte még azonban tartott egy eléggé szakszerű beszédet a klímaváltozás jelentette veszélyről.

Elmagyarázta, hogy ez a mi felelősségünk, és hogy át kell térni a modern, körkörös gazdaságra, illetve hogy benzines kocsik helyett pár év múlva elektromos vagy hidrogén meghajtású autókkal kellene járnunk majd. És hogy a legjobb módszer a klíma melegedése ellen az, ha fát ültetünk. Leszögezte: ő a zöld megoldások híve, és ameddig államelnök lesz, ügyelni fog arra, hogy ezt minden kormány szem előtt tartsa.

A faültetés mindenképp szép és dicséretes dolog. De ha visszaemlékszünk, Johannis és a PNL-kormány legutóbb akkor fogott nagyszabású (értsd. nagy médiafelhajtással járó) faültetési akcióba, amikor az EU azzal fenyegette Romániát, hogy kötelezettségszegési eljárást indít az illegális erdőirtások miatt.

Most pedig egy hasonló fenyegetés van terítéken. Az Európai Bizottság ugyanis erős kritikát fogalmazott meg a román kormány Helyreállítási és Rezíliencia Programjával kapcsolatban. Keddi hírek szerint az EB azért bírálja a kormányt, mert a program nem tartalmaz egyetlen komoly reformot sem olyan területeken, mint a digitalizáció, környezetvédelem, fenntartható gazdaság vagy az oktatás.


A hazai környezetvédő civilek pedig már november végén kiakadtak attól, hogy mennyire szakmaiatlan a terv természetvédelmi fejezete, illetve hogy csak a hagyományos beruházásokra koncentrál a dokumentum.

Az akció egyébként az „Országnyi erdő” elnevezésű faültetési kampány zárómozzanata volt, mely idén tavasszal indult (az előző EU-s cirkuszkor) és az államelnök, azaz Johannis védnöksége alatt valósult meg. Amint Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter elmondta: országos szinten 15 ezer helyszínen 50 millió facsemetét ültettek el a program keretében. Egyébként a tárcavezető népszerűségének is jót tesz egy kis sikerkommunikáció, főként ha figyelembe vesszük a tegnapra meghirdetett háztartási gépek roncsprogramját, melyet végül lefújtak.


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >