2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos Barna szerint vannak gyerekbetegségei az új SUMAL-nak, de pár napon belül ez megoldódhat

Babos Krisztina Babos Krisztina 2021. február 03. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

És hamarosan nyilvánossá teszik az adatokat is , mondta el a Transindexnek a környezetvédelmi miniszter.


Január 31-én elindult a sokak által várt SUMAL 2.0, melytől azt remélik, hogy egy hatékony eszköz lesz az illegális fakivágások és –szállítás visszaszorítására. A tájékozottabbak számítottak arra, hogy nem működik majd tökéletesen az első pillanattól kezdve, hisz egyrészt bonyolult maga a szisztéma, másrészt pedig a felhasználók, elsősorban a szállítók is bele kell tanuljanak a használatába.

A Declic közösség azonban csalódottan vette tudomásul, hogy az új SUMAL elindításával párhuzamosan, „lekapcsolták” az Erdőradar (Inspectorul Pădurii) alkalmazást. Jobban mondva, hogy nem kap a rendszer adatokat. Ennek révén van ugyanis lehetőségük az állampolgároknak ellenőrizni azt, hogy a közutakon megjelenő faszállítmányok engedélyei rendben vannak-e. Hangot is adtak felháborodásuknak, követelve, hogy az eddiginél alaposabb betekintésre adjon számukra lehetőséget a környezetvédelmi hatóság.

„Nem tartom korrektnek, hogy az eredményekkel nem foglalkoznak, hanem egyből kritizálnak. A SUMAL 2.0 egy olyan komplex informatikai rendszer, amihez foghatót eddig még senki nem alkotott ilyen jellegű ellenőrzésekre. Ha sikerül stabilizálnunk és feltöltenünk adatokkal, egy jó és megbízható eszköz lesz majd” – fejtette ki Tánczos Barna. Aki szerint az első 7 napban mindenképpen tesztüzemmódban tartják az Inspectorul Pădurii-t, hiszen amíg nincsenek adatok, nincs is mit követni. Arra törkeszenek, hogy a nagyközönség számára biztonságos módon, valós adatokat tegyenek elérhetővé.

Úgy vélte, zavart okozhatna az, ha a kezdeti, meglehetősen bizonytalan fázisban nyilvánossá tennék az adatokat. A tárcavezető szerint a 112-es sürgősségi hívószámon most is be lehet jelenteni a gyanúsnak ítélt faszállítmányokat. Hozzátette: nem ért egyet azzal a riogatással, ami szintén a declic.ro-n jelent meg, miszerint hamis riasztásért megbüntethetik azokat, akik ebben az időszakban hívják a 112-őt, és kiderül, hogy legális szállítmányt jelentettek.


Időközben egy Facebook-bejegyzésben tisztázta a minisztérium, miért nem kap éppen adatokat az Erdőradar, illetve azt helyezték kilátásba, hogy legkésőbb február 10-től ismét használható lesz az applikáció.Kérdésünkre, hogy mennyire elégedett a SUMAL 2.0 működésével, a miniszter elmondta: szerinte kb. 95%-os a teljesítménye jelen pillanatban (február 1-jén). „Több tízezer felhasználója van már, több mint 20 ezren kértek és kaptak azonosítót és jelszót. Ezek az emberek mind meg kell tanulják használni a rendszert” – fejtette ki.

Kijelentette: a lényeg az, hogy a rendszer elindult és működik. És szertefoszlottak azok reményei, akik abban bíztak, hogy megint lesz halasztás. Mint megtudtuk, „egy rakás” olyan technikai problémával szembesültek az induláskor, melyekre korábban senki nem gondolt. Tánczos Barna nem akarta ezt különösebben részletezni, példaként azonban elmondta: a sofőröknek olyan telefonjuk kell legyen, melyre letölthető az applikáció, illetve mely alkalmas a GPS-koordináták megfelelő gyűjtésére és továbbítására.

A miniszter elmondta, a maga részéről természetesnek tartotta, hogy voltak, akik halasztást kértek, azonban úgy döntött, nem halasztanak, a felmerülő problémákat pedig megoldják menet közben. „Aki rákényszerül, az használni fogja a SUMAL-t. Egy-két napon belül már olyan teherautók járnak majd az utakon, melyek rakományának kísérőleveleit a SUMAL 2.0-val állítottuk ki” – mondta Tánczos Barna, aki szerint miután sikerül stabilizálni a rendszert, természetesen elérhetővé teszik a közérdekű adatokat az állampolgárok számára is. Hozzátette: a felhasználók számára létrehozott call center működik, ezt maga is ellenőrizte, így aki szeretne, kérhet segítséget.

„De szeretném, ha nem hinné senki azt, hogy a falopást vissza lehet szorítani mindössze azáltal, ha be tudjuk jelenteni a törvénytelen szállítmányokat. Azzal szembesülök nap mint nap, hogy a bűnügyi kivizsgálások és a vádemelések közel sem olyan hatékonyak, mint amilyenek kellene legyenek. Szükség van szakértőkre az igazságügyben is, és ezt a SUMAL 2.0 beüzemelésével párhuzamosan kell megoldanunk” – magyarázta a tárcavezető.Aki szerint ha ez sikerül, mindenki meg fog lepődni azon, hogy fél éven, vagy akár 3 hónapon belül sikerül jelentős mértékben visszaszorítani a falopást. Tánczos szerint jelenleg ugyanis „százszámra” küldik vissza a dossziékat, vádemelés nélkül. A tárcavezető elmondta: tud olyan konkrét esetről, amikor tetten érték, rendőr jelenlétében a fatolvajt, azonban az illető végül megúszta vádemelés nélkül.

A miniszter korábban is beszélt portálunknak arról, hogy szükségesnek tartja a környezetvédelmi joghoz is értő, úgy általában a környezetvédelmi bűncselekményeket, ezen belül pedig a falopási ügyeket is vizsgálni tudó ügyészek képzését. Olyan ügyészekét, akik – mint elmondta – el tudják készíteni a vádemelést, és fenn is tudják ezt tartani a bíróság előtt.

Ezzel kapcsolatos kérdésünkre elmondta: folyamatosan kéri az igazságügyi minisztertől, illetve a Legfőbb Ügyészségtől, hogy – egymással egyeztetve – fogalmazzanak meg egy véleményt arról, hogy szerintük milyen lenne a legmegfelelőbb megoldás erre a problémára. Mármint arra, hogy mind a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészségen (DIICOT), mind az ügyészségeken legyenek szakképzett ügyészek. „Évek óta beszél mindenki a szervezett bűnözésről a fakitermelés terén, azonban egyetlen ítéletről sem hallottunk még” – mutatott rá az egyik fő problémára a miniszter.

Nyitókép: Környezetvédelmi Minisztérium/Fb

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >