2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szeméthegyek a határban, szemét a Körösben – hiába büntet a hatóság a Bihar megyei Feketebátorban

Babos Krisztina Babos Krisztina 2021. február 11. 15:38, utolsó frissítés: 15:58

A község önkormányzatát korábban 30 ezer lejre, most pedig 100 ezerre bírságolta a környezetvédelmi őrszolgálat. Megoldás azonban nincs a láthatáron.


Kétségbeejtő állapotokat bemutató fényképeket tett közzé a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrszolgálat a Bihar megye déli részén fekvő községből. Feketebátor, Talpas és Feketetót határában iszonyatos mennyiségű illegális hulladékot találtak: összesen 2500 négyzetméteren kb. 450 köbméternyit. Mint írják, a helyzetet súlyosbítja, hogy úgy próbálták meg eltüntetni szem elől a szemetet, hogy megpróbálták gépekkel a föld alá temetni. Illetve beletolni a Fekete-Körösbe, annak ellenére, hogy a folyómente Natura 2000-es természetvédelmi terület.

Szerettük volt az ügy kapcsán a helyi PSD-s polgármester, Ioan Mughiuruș véleményét kikérni, azonban nem jártunk sikerrel. A telefont felvevő munkatársa először azt mondta, megnézi, hogy az elöljáró benn van-e a hivatalban. Kis idő után pedig szólt, hogy „épp most jön a telefonhoz”, pár perc múlva viszont azt közölte, hogy tárgyal valakivel, és javasolta, hogy telefonáljunk később. Később is próbálkoztunk, ekkor viszont azt a választ kaptuk – picivel 14 óra után – hogy a polgármester már nincs a hivatalban.

Sikerült viszont elérnünk a község egyik RMDSZ-es önkormányzati képviselőjét, Kovács Istvánt, aki elmondta: a község összesen négy településből áll: Feketebátor, Talpas és Feketetót mellett ide tartozik Árpád is – utóbbi egy zömében magyarok által lakott falu. Ő és a másik, RMDSZ-es kollégája ide valók, és legfőképpen a saját falujukra koncentrálnak, „mindenki a saját háza táján” próbál rendet tartani a községben. Ráadásul újnak számít, csak tavaly szeptembertől került be a községi képviselő-testületbe, így még nincsen minden ügyre rálátása. A hatalmas mennyiségű hulladékról is a sajtóból értesült, illetve azt kicsit megelőzően egy helyi Facebook-csoportban látott képeket.

A Fekete-Körös partjára is hordanak hulladékot, sőt, a vízbe is beletolták a szemetet, így próbálták eltüntetni.A Fekete-Körös partjára is hordanak hulladékot, sőt, a vízbe is beletolták a szemetet, így próbálták eltüntetni.


Az okokat firtató kérdésünkre megjegyezte, hogy „ez érzékeny téma”. Úgy vélte, szerepet játszott a probléma kialakulásában a község lakosságának összetétele, illetve az, hogy a polgármester nem hozott meg olyan, egyébként fontos és szükséges döntéseket, melyek árthattak volna a népszerűségének. Kovács kifejtette: a községben igen jelentős számban élnek romák, sőt, azt sem tartotta kizártnak, hogy helyi szinten többséget alkotnak. A polgármester pedig a szimpátiájukra és a szavazataikra támaszkodva nyerte meg tavaly ősszel a harmadik mandátumát. Az elöljáró egyébként kétharmados PSD-többséget tudhat maga mögött a tanácsban, a 15 képviselőből 10-et ad jelenleg a szociáldemokrata párt.

Kovács István szerint nemcsak a szemétgyűjtés terén nem lép meg alapvető fontosságú lépéseket a községi vezetőség, például az adószedés terén sem jár el eléggé határozottan. És a szociális segélyesek által végzendő közmunkát sem fordítja a köz javára az elvárható mértékben.

Mint kifejtette: ahogy Bihar megye többi településén, ősztől Feketebátorban is bevezették a 4 frakciós szelektív hulladékgyűjtést. Azonban, bár az emberek eleinte kicsit húzódoztak szerződést kötni a hulladékgyűjtő vállalattal, mára jelentős részük belátta, hogy ez egy szükséges dolog és igyekeznek. A tanácsos úgy számolt: a helyi nyilvántartásban szereplő kb. 1800 háztartás közül mintegy 1000 szerződött az Ave Bihorral, így lényegében elmondható, hogy azok, akik korábban is fizettek a szemlétszállításért, beálltak a sorba az ősszel is. Ez a lakosság kb. 60 százalékát jelenti, tőlük elhordja a szemetet a vállalat, viszont aki nem szerződött, és nem az új típusú konténerekbe gyűjt, azoktól nem.

Helyenként megpróbálták földdel eltakarni az illegálisan lerakott hulladékotHelyenként megpróbálták földdel eltakarni az illegálisan lerakott hulladékot


Kovács István hozzátette: összességében úgy véli, a szelektív hulladékgyűjtésre való áttérés nem befolyásolta túlságosan az illegális szemetelést. „Látszik, hogy nem arról van szó, valakik jönnek és kidobnak a kocsiból pár zsák szemetet” – mondta. És egyetértett abban, hogy nem tavaly szeptember óta gyűlt össze ez az irdatlan mennyiség, hanem a község lakosságának egy része rendszeresen a határra hordja a szemetet.

A tanácsos szerint, akik most nem szerződtek az Ave Bihorral, azok korábban sem szerződtek a szemétszállításra, amikor a helyi önkormányzat szedte be a pénzt. Emiatt, nyilván, a hulladék-elhordási szolgáltatásra sem voltak jogosultak. Kovács hozzátette: a hulladékgazdálkodási törvény lehetőséget biztosított a polgármesteri hivatal számára arra, hogy azok esetén, akik nem szerződnek szemlétszállításra, speciális adó formájában mégiscsak behajtsa a szolgáltatás árát, de nem éltek ezzel a lehetőséggel. Azt is elmondta: az elmúlt hónapokban, a szelektív hulladékgyűjtésre való áttéréskor, küldtek ki értesítőket, melyekben kilátásba helyezték a büntetőadót azok számára, akik nem szerződnek.

A mennyiségből és az elosztásból látszik, hogy nem alkalmi szemetelésről van szó, hanem egyesek rendszeresen ide hordják a hulladékot.A mennyiségből és az elosztásból látszik, hogy nem alkalmi szemetelésről van szó, hanem egyesek rendszeresen ide hordják a hulladékot.


A lehetséges megoldások kapcsán a tanácsos elmondta: a botrány kipattanása óta nem volt önkormányzati ülés, így még nem tárgyalták át alaposan a kérdést. Hozzátéve: úgy véli, az önkormányzatnál dolgozók előtt nem volt titok, hogy milyen állappotok uralkodnak a határban, hiszen feljelentések is érkeztek ez ügyben. Illetve egy korábbi ülésen már felvetették, hogy a köztéri kamerák közül néhányat nem ártana áthelyezni a határra vezető utak közelébe.

Fotók: Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrszolgálat

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >