2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Együtt egy Zöld Háromszékért - közösségi takarítást szerveztek Kovászna megyében

fizetett hirdetés 2021. június 09. 16:13, utolsó frissítés: 2021. június 13. 11:28

Közel ezer önkéntes dolgozott azon, hogy tisztábbá tegyék a Feketeügy partját.


Közel ezer önkéntes, számos intézmény és civil szervezet mozdult meg május 29-én Kovászna Megye Tanácsa és a háromszéki fiatalok felhívására, hogy takarítsák ki együtt a Feketeügy kézdiszéki szakaszát és a folyó mellékágait. Végül az időjárás is a kezdeményezés mellé állt, többnyire napsütésben dolgoztak a szemétgyűjtők. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke beszélt arról, mi a hosszú távú célja a kezdeményezésnek.

- Azt szeretnénk, hogy Háromszék legyen az ország legtisztább megyéje, úgy környezeti szempontból, mint a levegő minősége szempontjából. Ezen az akciónkon pedig egyértelművé vált, hogy ezzel az elképzeléssel nem vagyunk egyedül, sokan tartják fontosnak a környezet tisztaságát és ezért tenni is hajlandóak.

Bíznak benne, hogy nemcsak kitakarítani tudják, hanem megtartani is a tisztaságot. Bíznak benne, hogy nemcsak kitakarítani tudják, hanem megtartani is a tisztaságot.


Pénteken bizonytalanok voltunk az esős időjárás miatt, ehhez képest szombaton a Jóisten is mellénk állt, kisütött a nap és a hétszáz önkéntes helyett ezren indultunk 9 háromszéki és egy Hargita megyei községben, valamint Kézdivásárhelyen a patakok és a Feketügy partjaira, hogy összeszedjük a szemetet. Jó volt látni, hogy nemcsak fiatalok, hanem idősebbek, egész családok mozdultak meg, szántak időt erre a kezdeményezésre.

Mennyi szemét gyűlt össze?

- Hatezer zsákot osztottunk ki, ezek mind megteltek, és bizony a PET-palackok, sörösdobozok, építkezési törmelékek mellett kanapét, elromlott hűtőszekrényt is találtak a martra kidobva. Ezeket is összeszedtük és mindent a lécfalvi lerakóba vittek. Köszönet jár ezért a Kovászna Megyei Hulladékgazdálkodási Egyesületnek és partnereinek: a felelősségátvállalási szervezeteknek (OIREP), a Tega RT-nek, a GospCom Kft-nek és az ECO Bihornak. Ezúton is felhívjuk a lakók figyelmét, rendszeresen van lomtalanítás Háromszéken, városokban és falvakon egyaránt, az ilyen típusú hulladékot begyűjtik, elszállítják, nem érdemes kivinni a természetbe.

Többször hangsúlyozta, hogy ez csak az első lépés. Mi következik?
- Korábban már használtuk a Tiszta környezet – gazdag vidék szlogent, ez a megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer jelszava, meggyőződésünk, hogy ez a jövő. Ugyanakkor a sikeres szakmai építkezés után – Kovászna megye országosan első helyen van a szelektív hulladékgyűjtés terén – most közösségi, társadalmi összefogást szorgalmazunk, hiszen környezetünk tisztán tartása közös felelősség.

Tiszta Kézdiszéket jelszóval fiatalok kezdeményezték az összehangolt takarítási akciót. Nemcsak civilek, hanem számos intézmény is aktívan kivette részét, a tűzoltóság, csendőrség, helyi rendőrség, Vöröskereszt munkatársai, képviselői is jelen voltak.
<br />
Tiszta Kézdiszéket jelszóval fiatalok kezdeményezték az összehangolt takarítási akciót. Nemcsak civilek, hanem számos intézmény is aktívan kivette részét, a tűzoltóság, csendőrség, helyi rendőrség, Vöröskereszt munkatársai, képviselői is jelen voltak.


Azon a hétvégén egyébként nemcsak Kézdiszék mozdult meg, hanem Sepsiszentgyörgyön és Zágonban is takarítottak, és örömmel mondom, hogy egyre több településen van hagyománya a tavaszi nagytakarításoknak. Ami minket illet, ősszel a Feketeügy sepsiszéki szakaszának kitakarítását tervezzük, az is egy összehangolt akció lesz, a sepsiszéki önkormányzatok, civil és ifjúsági szervezetekkel közösen fogunk nagytakarítást szervezni. Együtt egy Zöld Háromszékért!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >