2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Július 3-tól Romániában is korlátozások várhatóak az egyszerhasználatos műanyagokra vonatkozóan

Babos Krisztina Babos Krisztina 2021. június 11. 09:48, utolsó frissítés: 2021. június 13. 11:28

Tánczos Barna abban bízik, hogy tudjuk majd tartani az EU által megszabott határidőket.


A környezetvédelmi minisztert annak a 2019-es, uniós direktívának kapcsán kérdeztük, mely előírja, hogy minden tagállamban tiltó, illetve korlátozó szabályokat kell bevezetni a műanyaghulladék mennyiségének csökkentésére. Ezt azzal kívánják elérni, hogy visszaszorítják az előállított mennyiséget, illetve ösztönözni kívánják azt, hogy a műanyagipar fenntarthatóbb megoldásokat válasszon.

A direktíva átültetésére az egyes országok jogrendjébe 2021. július 3-át jelölték meg határidőként.

Bizonyos típusú műanyag eszközök piacra kerülését megtiltják az unióban, és lesznek olyan eszközök, melyek esetén korlátozni akarják a termelt, illetve a felhasznált mennyiséget.

Tiltólistára kerülnek:


- egyszerhasználatos műanyag tányérok
- egyszerhasználatos műanyag evőeszközök
- szívószálak
- fültisztító pálcikák
- keverőpálcikák
- luftballon tartó műanyag pálcák
- expandált polisztirolból készült ételtartók;
- oxo-degradációs műanyagból készült termékek

Korlátozó intézkedéseket várnak el a következő termékek esetén:

- egyszerhasználatos műanyag poharak
- nedves törlőkendők
- halász/horgász felszerelések
- egészségügyi cikkek (pl. tamponok)
- cigaretta füstszűrők

Tánczos Barna környezetvédelmi minisztert arról kérdeztük, hogy miként áll Románia a direktíva átültetésével, figyelembe véve, hogy szankciókat is kilátásba helyezett az EU, sőt, akár kötelezettségszegési eljárás is indítható, ha egy tagország nem teszi meg a kötelességét.

A tárcavezető kifejtette: dolgoznak az ügyön, a munkába a környezetvédelmi minisztériumon kívül bekapcsolódott a gazdasági, az egészségügyi és a mezőgazdasági tárca is. Összesen 12 munkacsoportban folyik a vita, egyeztetés a szabályozás részleteiről, melyekben átbeszélik a kérdéskör gyakorlati részleteit, a korlátozások gazdasági vetületeit is.

Elmondta, eddig 7 tagország jelentette be, hogy megoldotta a direktíva áthelyezését a saját törvénykezésébe (többek között Magyarország), ezeket a megoldásokat is tanulmányozzák.

Emellett hatástanulmányokat rendeltek arra vonatkozóan, melyik intézkedés milyen következményeket vonhat maga után, hogy lássák, milyen gyorsasággal észszerű bevezetni ezeket, hiszen a gyártást és az importot is jelentős mértékben érintik majd az új szabályok.

„A környezetvédelmi minisztériumnak az a szándéka, hogy a direktívát abban a formában ültessük át, ahogy azt az Európai Parlament megszavazta” – mondta, hozzátéve: az előbb említett tárgyalások eredményei azonban befolyásolhatják a végső döntést.

A műanyag poharak használatát is korlátozni fogják. Fotó: Jasmin Sessler/unsplash.comA műanyag poharak használatát is korlátozni fogják. Fotó: Jasmin Sessler/unsplash.com


A Transindex kérdésére leszögezte: nem kívánnak határidő-módosítást, azaz halasztást kialkudni, mivel ez egy eléggé bonyolult folyamat, másrészt pedig ajánlatos foglalkozni ezzel a kérdéssel, hiszen a direktíva kötelező érvényű, és Románia egy újabb kötelezettségszegési eljárást kockáztat, ha nem tesz eleget az előírásoknak.

A július harmadikai határidő azonban mindössze arra vonatkozik, hogy meg kell hozni a törvényeket. A tárcavezető szerint elképzelhető, hogy a gyakorlatba ültetésre egyik-másik tétel esetén tágabb határidőket szabnak meg. Pontosat azonban erről is csak a tárgyalások befejeztével lehet majd tudni.

Azt is megkérdeztük, hogy mikortól számíthatunk arra, hogy a fesztiválokon ne lássunk többé egyszerhasználatos műanyag tányérokat, evőeszközöket. Tánczos szerint egy ilyen jellegű tiltás bevezetése a „könnyebb” kérdések közé tartozik, a nagyobb feladatok az intézkedések gazdasági vonatkozásaival kapcsolatosak.

Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy mi lesz a füstszűrős cigaretták sorsa. A miniszter azonban egyelőre erre sem adott konkrét választ. Annyit azonban megjegyzett, hogy ő nem dohányzik, ezért hajlamos lenne ezen a téren komolyabb szigorító intézkedések bevezetésére. Hozzátette viszont, hogy ebben a kérdésben sem egyedül dönt, és pl. az egészségügyi minisztériumnak is lehet beleszólása a kérdésbe, így várnunk kell a végleges válaszra.

Korábban már írtunk arról, hogy Romániában is készülnek megoldani azt, hogy a PET-palackok és más hasonló csomagolóanyagok visszaválthatóak legyenek, darabonkénti 50 banis áron. Tánczos Barna ezzel kapcsolatban elmondta: dolgoznak az ügyön, azonban döcögősen mennek a tárgyalások, mivel a gyártók és a forgalmazók nehezen tudnak egyezségre jutni a tekintetben, hogy kinek a feladata megoldani pl. az átvevőpontok kialakítását, illetve más, a rendszer kidolgozásával és működtetésével kapcsolatos kérdésekben is sok az ellentétes vélemény.

Nyitókép: Robert Ruggiero/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >