2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos Barna: ha az Azomures szabályosan működik, bonyolult lenne a bezáratása

Tőkés Hunor Tőkés Hunor 2021. július 09. 17:41, utolsó frissítés: 17:56

Bezárásokat nem, inkább országos ellenőrzést tervez a kormány a veszélyes létesítmények esetében. A medvepopuláció genetikai felmérésre is rákérdeztünk a Kolozsvárra látogató miniszternél.


Körülményes lenne bezáratni a marosvásárhelyi kombinátot, amennyiben a működése megfelel a romániai jogszabályoknak, inkább a hasonlóan veszélyes létesítmények kockázatának csökkentése lenne az elsődleges feladat a robbanást követően – mondta el Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a Transindexnek a pénteki kolozsvári sajtótájékoztatója után.

Kérdésünkre, hogy a környezetvédelmi miniszter mekkora esélyt lát rá és milyen intézkedések lennének szükségesek ahhoz, hogy a robbanást követően az Azomurest bezárják, Tánczos azt felelte, hogy a kombinát bezárása a jogszabályoktól függ, ezeket a feltételeket Európai Uniós szinten állapítják meg, akik pedig a törvényeket és a szennyezési paraméterek elvárásait teljesítik, azok működhetnek.

A potenciális veszély Tánczos szerint a vásárhelyi kombinát esetében inkább abból származik, ha nem megfelelően végzik el a felújításokat, a rendszeres ellenőrzéséket és ha nem megfelelőképpen indítják be a leállás után az egyes részlegeket. Az előzetes jelentés pedig azt mutatta, nem megfelelőképpen végezték el a karbantartási munkálatokat a kombinátnál, ez okozhatta a robbanást.

Szerinte a kérdés inkább az, hogy az ellenőrzések elég szigorúak-e és az illetékes szervek azonnal észlelik-e a visszaéléseket.

Ha pedig a kombinát nem tartja be a törvényt, rá lehet-e kényszeríteni arra, hogy akár a tevékenységét is beszüntesse. Hozzátette, a minisztérium állandó felügyelet alatt kívánja tartani a kombinátot, és azonnal büntetést szab ki, amennyiben a kihágások azt indokolják.

Hogy más megyékben is elkerüljék a hasonló baleseteket, országos ellenőrzésre kerülhet sor. „Azt javasoltam a miniszter kollégáimnak és a miniszterelnöknek, hogy sürgősen, egy közös csapattal vizsgáljuk meg a helyzetet mindegyik kombinát esetében, hisz a biztonsági paraméterek betartása a legfontosabb egy ilyen létesítménynél. Amikor a megfelelő javításokat elvégzik, akkor minimálisra lehet csökkenteni a kockázatot. Erre kell rákényszerítsünk minden olyan vállalkozót és céget, ahol ilyen veszélyes tevékenység folyik” – mondta a miniszter.

Sajtótájékoztató a prefektúrán. A szerző felvételeiSajtótájékoztató a prefektúrán. A szerző felvételei


Kidolgozták a veszélyes medvék azonnali eltávolítását lehetővé tevő rendeletet, de mikor mérik fel, hogy mekkora a medveállomány?

Újságírói kérdésre a környezetvédelmi miniszter azt a kormányrendeletet is ismertette, amely lehetővé tenné a veszélyes medvék azonnali eltávolítását. Úgy vélte, a medvék kilövésének betiltása óta eltelt 5-6 év alatt a medvék jelentősen elszaporodtak, ezáltal viszont az önkormányzatoknak eszközt biztosítanak arra, hogy helyi szinten kezeljék a problémát.

A jogszabályba foglalt eljárás szerint ugyanis a 112-es segélyhívószámon kell jelenteni a medveveszélyt, értesíteni kell a településen működő, azonnali beavatkozásra jogosult csapatot, amelynek tagja a polgármester (hiányában az alpolgármester), a helyi csendőrség egy tagja, a vadásztársaság vagy a vadászegyesület technikai szakszemélyzete, valamint egy állatorvos. A medve eltávolítását lehetővé tevő azonnali beavatkozás három módszer alapján történhet: a nagyvad elhajtása, a nagyvad altatása és áthelyezése, abban az esetben pedig, amikor gyakran visszatér a településre, és közvetlen veszélyt jelent az emberi életre, kárt tesz a javakban, jószágokban, eutanáziát vagy kilövést kell alkalmazni.

Mivel a jövő héten szavazásra kerülő rendelet mellett továbbra is fontos lenne, hogy kiderüljön valójában mekkorára tehető a romániai medvék száma, megkérdeztük, hogy az alapos, genetikai mintavétel alapján történő populációfelmérésre mikor fog sor kerülni. Tánczos elmondta, hogy a genetikai felmérést abból a 10 millió eurós szerződésből fogják finanszírozni, amit a környezetvédelmi minisztérium írt alá, és amely támogatásnak ez a felmérés is a részét képezi.

"Az idei év folyamán vélhetően elkészülhet a tenderfüzet ehhez a közbeszerzéshez, jövőre pedig megköthetjük a szerződést a genetikai felmérés elvégzésére. Meg kell jegyezni, hogy európai szinten még nem valósult meg hasonló nagyságrendű genetikai alapú vizsgálat, minden szakembernek egy premier lesz – remélem, hogy kellő mennyiségű adattal és meggyőző eredménnyel fog zárulni. Azonban nem hihetünk abban, hogy ezekkel a felmérésekkel – akár genetikai, akár megfigyelésen alapuló vagy más módszerekkel, egyedről egyedre meg tudjuk számolni a medvepopulációt. Bármit teszünk, bármilyen kutatás csak egy becslést adhat a számunkra, többé vagy kevésbé pontos eredménnyel.

Ami nagyon fontos szempont, hogy ezek a tanulmányok tendenciákat fognak mutatni, stabilitási vagy növekedési-csökkenési tendenciákat – a többi uniós tagországban is ezeket a tendenciákat mérik. Pl. Szlovénia, Svédország vagy Finnország, hogy csak hármat említsek azok közül, amelyek az elmúlt hetekben pontos adatokat küldtek nekünk, és részletes leírásokat nyújtottak arról, hogy hogyan kezelik a medvepopulációk helyzetét. Ezekben szerepel az állatok etetésétől az egyedek elkergetésén át a mezőgazdászok védelméig és a kárpótlásokig mindenféle beavatkozás az állam részéről. Köztük szerepel a vadászat is, mint lehetséges módszer – az országok többségében létezik ez a beavatkozási módszer is" - fejtette ki a miniszter.

"Ami a tendenciákat illeti, pl. Finnországon belül vannak részek, ahol a populáció nő, vannak olyanok, ahol stabil és van, ahol csökken - és minden esetben jelezve van, hogy hogyan történik a populációszám menedzselése a tendenciák függvényében. Ezeket az eredményeket várjuk mi is a vizsgálattól. Épp ezért lett volna nagyon fontos, hogy ez a kutatás minden évben el legyen végezve, mert akkor már látható enne a fejlődési görbe – igyekszünk bepótolni az elvesztegetett időt" - tette hozzá.Kolozsvár jól teljesít a tömegközlekedésben, ám a hulladékkezelésben van mit bepótolnia

A környezetvédelmi szaktárca vezetője a sajtótájékoztatón a hulladékgazdálkodás problémájára is felhívta a figyelmet. Mint mondta, országos szinten kevés megye van, ahol szakszerű hulladékgazdálkodás folyik. Alig néhány olyan megye van, ahol megközelítik a kitűzött célokat. Nincsenek megfelelő infrastruktúrák kiépítve, illetve olyan szerződéses háttér, amely a rendszer működését garantálná. Mindezek mellett a finanszírozás is akadozik, amelynek okán kedden találkozik Cristian Ghinea európai projektekért felelős miniszterrel, és országos leltárt készítenek arról, hogy áll Románia finanszírozás és teljesítés szempontjából.Tánczos a körforgás alapú gazdaság szempontjából kiemelte a szelektív hulladékgazdálkodás fontosságát, amelynek szerinte a nem szelektíven gyűjtött hulladéktól teljesen el kell különülnie. Rámutatott, vidéken és városon, ahol lehetséges, folytatni kell a szelektív hulladék kapuról kapura való összegyűjtését, a városi szeméttárolókból pedig a szolgáltató szintén külön válogatva kellene begyűjtenie a hulladékot. A sajtó kérdésére ehhez hozzátette, Kolozsváron és Kolozs megyében ezek a folyamatok nincsenek teljesen letisztázva, leszabályozva.

Érdeklődésünkre kifejtette, a szelektíven és nem kiválogatva gyűjtött szemét összekeveredését megelőzni kell, különben a felhasználható nyersanyag értékét veszti. Ezen egyrészt a szolgáltató tud változtatni, illetve a chipes kukarendszer, amelyet a kolozsvári önkormányzat hamarosan bevezet. Ezáltal ugyanis követhető és monitorizálható lesz a szemét útja, és mindenki annyit fizet majd, amennyit szennyez. Azaz a szelektíven gyűjtött hulladékra a lehető legkevesebbet, az anyagi terhelés azokat sújtja majd, akik nem válogatják ki a szemetet.

Az integrált hulladékkezelő központ anomáliái kapcsán, ahová a RADP szétválogatás nélkül vitte a szemetet, kérdésünk nyomán megjegyezte: a telepen bizonyos szinten megtörténik a kiválogatás, a hatékonysága viszont semmiképp nem az, amit az új helyszín biztosíthatna. „Nehezen tudnám válogatásnak nevezni az új telep jelenlegi működését, nagyon kis mennyiségű értékesíthető hulladék származik belőle, és ez visszaköszön az árakban is, mert minden egyes értékesíthető hulladék kilogramm csökkenti az állampolgárok által befizetett szemétgazdálkodás árát” – mondta el a Transindexnek.

Tánczos Barna miniszter a sajtónak még elmondta, meggyőződése, hogy a kolozsvári önkormányzat az új buszok beszerzésével, a közszállítás modernizálásával, a külön sávok kialakításával biztonságos, gyors és környezetbarát tömegközlekedést tud kialakítani. Kolozsváron pedig jól szervezett közszállítás működik, ahol minden megállónál biztosítva van a jegyvásárlás és a kártyával való fizetés lehetősége is. Ugyanakkor külön megköszönte Emil Boc polgármesternek és Oláh Emese alpolgármesternek a zöld péntek bevezetését, ami által a kolozsváriak péntekenként a tömegközlekedési eszközöket ingyenesen használhatják, ezzel csökkentve az autós forgalmat.

Nyitókép: Tánczos Barna Facebookja

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >