2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csibi Magor: a kormány medveügyben átadta a döntést az önkormányzatoknak

Vig Emese kérdezett: Vig Emese 2021. július 22. 16:18, utolsó frissítés: 2021. augusztus 02. 10:08

Miközben a gazdák panaszkodnak, hogy betörnek a medvék, számtalan turisztikai cég azzal foglalkozik, hogy rendszeresen eteti a medvéket, emelte ki az egyik problémát a szakember.


Közleményben tudatta szerdán az RMDSZ, hogy a kormány elfogadta a lakosság által jelentett medvékkel szembeni fellépést szabályozó rendeletet Csibi Magor környezetvédelmi szakembert kérdeztük róla.

"Szerintem a rendelet hiányos, és sok helyen nem tud működni. Például nagyon kevés állatorvos van, aki altató fegyverrel rendelkezik, és még kevesebben vannak azok, akiknek megvannak az altató dózisaik, amelyeket speciális feltételek mellett kell tárolni és nem is tárolhatók hosszú időn keresztül. Ugyanakkor vannak más zavaros részek is a rendeletben. Például az, hogy a 112-es segélykérő hívás nyomán kit fognak értesíteni az intervenciós csapatból, és ők hogyan fognak összegyűlni, hogy hathatós időben meghozzák a leghelyesebb döntést. Mert mi van, ha a beavatkozó csapatnak csak a fele tud részt venni? Vagy mennyire tudja majd egy polgármester megítélni azt, hogy mi a tennivaló?" - fejtette ki aggályait a szakember.

Hogyan lesz összeválogatva az a szakembercsapat, amelyet a polgármester kell majd koordináljon? Ki dönt róla, hogy ki kerül bele? Minden önkormányzat szintjén van környezetvédelmi szakember?

- A jelen állás szerint a szakértőhöz legközelebb álló személy a csapatban az a vadásztársaság képviselője, tehát környezetvédelmi vélemény nem lesz majd.


És ez így rendben van?

- Természetesen nincs. A legtöbb országban az intervenciót egy speciálisan létrehozott csapat végzi, amely ért is hozzá és fel is van szerelve a beavatkozáshoz.

Milyen kapacitása lehet a "relokációra" egy önkormányzatnak, hova vihetik a medvéket? Erre nem lenne szükség egy átfogóbb stratégiára?

- A relokációra nagyon kicsi az esély, az állatorvosoknak nincs meg az ehhez szükséges felszerelésük és tapasztalatuk a legtöbb helyen, ugyanakkor nincsen elég, a szállításhoz szükséges speciális ketrec sem. Viszont, ha ezeket a helyzeteket egy országos vagy regionális, kiképzett beavatkozó csapat intézné, akkor a dolgok simábban mehetnének. Tulajdonképpen a döntés a polgármesterek és alpolgármesterek kezében lesz.

Mindent összevetve elmondható-e az, hogy a kormány áthárította a medvekérdés megoldását az önkormányzatokra?

- Nem annyira hárította, mint odaadta nekik a döntést a beavatkozás ügyében, mert végig ezt kérték. Viszont ettől még nem lesz semmi átláthatóbb, csak a felelősség nem lesz már a minisztériumnál, és mivel sem a prevencióra, sem a kártérítésekre vagy a konfliktuskezelésre nem jelentek meg sem erőforrások, sem megoldások a minisztérium részéről, a beavatkozás lesz az egyetlen konfliktuskezelési megoldás.

Egyszóval a kormány nem vállalja a felelősséget, és nem akar valódi megoldásokat kidolgozni?

- Azt nem tudom, hogy akar-e, csak azt látom, hogy nem teszi. Például az etetés megtiltása egy nagyon fontos lepés lenne, de egyelőre csak nyilatkozatok vannak erről. A székelyföldi turizmusnak ez az egyik vonzóereje, és miközben a gazdák panaszkodnak, hogy betörnek a medvék, számtalan turisztikai cég azzal foglalkozik, hogy rendszeresen eteti a medvéket, hogy tudja kivinni a vendégeket medvenézőbe. Viszont ez is a vadásztársaságokon is múlik, mert tonnányi élelmet szórnak szét az erdőben.

Nyitókép: sérült medve Parajd mellett. Fotó: Hargita Megye Tanácsa, 2019

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >