2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egyre halványul, de még van remény az utolsó IPCC-jelentésben

összefoglaló 2021. augusztus 09. 19:57, utolsó frissítés: 2021. augusztus 11. 09:46

A klíma egyes, jelentős változásai elkerülhetetlenek és visszafordíthatatlanok, de ha ebben az évtizedben drasztikusan lépünk, még van esély 1,5 Celsius-fok alatt tartani a felmelegedés mértékét.


Az éghajlat jelentős változásai elkerülhetetlenek és visszafordíthatatlanok, a globális átlaghőmérséklet valószínűleg több mint 1,5 Celsius-fokkal emelkedik, ami a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribbá válásával jár - 2021. augusztus 9-én, hétfőn nyilvánosságra hozták az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) eddigi legsúlyosabb figyelmeztetését.

Az új IPCC-jelentés ugyanakkor talán az utolsó, amely még tartalmaz némi reménymorzsát is: még van egy utolsó esélye az emberiségnek, hogy mérsékelje a szélsőséges következményeket, magyarán még előmozdíthatja a nagyon-nagyon rossz forgatókönyv helyett a nagyon rossz forgatókönyv megvalósulását.

Az emberiség egyértelműen bűnös a klímakrízis kialakulásában, az éghajlatválságot „egyértelműen” emberek okozzák - szögezi le az IPCC. Az emberi tevékenység több ezer év alatt „példátlan” módon megváltoztatta a Föld éghajlatát, és néhány változás elkerülhetetlen és „visszafordíthatatlan” - figyelmeztettek a klímakutatók.A következő két évtizedben a hőmérséklet valószínűleg több mint 1,5 Celsius fokkal emelkedik az iparosodás előtti szint fölé. Ezzel kukába kerülnek a 2015-ös párizsi klímaegyezmény ambíciói, és egy ilyen mértékű felmelegedés széles körű pusztítást és szélsőséges időjárást eredményez az egész világon.

De még mindig van remény.

A katasztrófát csak az mérsékelheti, ha még ebben az évtizedben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását gyorsan és drasztikusan csökkentjük. Ha ennek ellenkezője történik, a felmelegedést előmozdító bármilyen apró rész-ok valószínűleg felgyorsítja a negatív következmények lavináját.

A világ vezető klímatudományi tekintélye hétfőn közzétett átfogó értékelése 1988 óta a hatodik ilyen jelentés. Nyolc éve készül, több száz szakértő munkája és szakértői értékelése alapján. Az új jelentésbe beleépítették a világon eddig felhalmozott teljes tudást az éghajlatváltozás fizikai alapjairól, és (ismét) megállapították, hogy a klíma gyors változásának - beleértve a tengerszint emelkedését, a sarki jégsapkák és gleccserek olvadását, kánikulákat, árvizeket és aszályokat - amelyeknek „egyértelműen” emberi tevékenység a kiváltó oka.

Glasgow, Cop26 - új esély?

Az új jelentés megállapításainak sürgősen új politikai intézkedéseket kell kikényszeríteniük, hogy a globális gazdaságot - nagyon gyorsan - átállítsák alacsony szén-dioxid-kibocsátásúvá. Ennek megvitatására 197 ország kormányai találkoznak novemberben Glasgow-ban, hogy részt vegyenek az ENSZ létfontosságú klímatárgyalásain, a Cop26-on.

Mindegyik országot felkérik, hogy részt vegyen, és új lendületet véve csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását olyan szintre, amely a globális felmelegedés mértékét legfeljebb 1,5°C-ra korlátozza az iparosodás előtti szinthez képest. Ez a cél a 2015-ös párizsi klímaegyezmény ambiciózus célja és egyben az IPCC kiemelt célja - és még éppen csak hogy teljesíthető.

António Guterres, az ENSZ főtitkára szerint a jelentés "vörös kód az emberiség számára. A vészharangok fülsüketítőek, és a bizonyítékok cáfolhatatlanok: a fosszilis tüzelőanyagok égetéséből és az erdőirtásból származó üvegházhatású gázok kibocsátása megfojtja bolygónkat, és emberek milliárdjait taszítja közvetlen veszélybe.”Az ENSZ főtitkára felszólította világ országait arra, hogy szüntessék meg az új szénerőműveket, hagyjanak fel az új fosszilis tüzelőanyagok feltárásával és az ehhez kapcsolódó fejlesztésekkel, továbbá a kormányok, a befektetők és a vállalkozások minden erőfeszítésükkel az alacsony szén-dioxid-kibocsátású jövő érdekében dolgozzanak. "Ez a jelentés meg kell húzza a halálharangot a szénnek és a fosszilis tüzelőanyagoknak, mielőtt elpusztítják bolygónkat” - fogalmazott.

Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, a Cop26 házigazdája szerint a jelentés "egy kijózanító olvasmány, és nyilvánvaló, hogy a következő évtized kulcsfontosságú lesz bolygónk jövőjének biztosításában… Remélem, a mai jelentés ébresztő hívás lesz, hogy a világ most cselekedjen, még mielőtt novemberben találkozunk Glasgow-ban a kritikus jelentőségű Cop26 csúcstalálkozón.”

„Az IPCC jelentése aláhúzza, mennyire sürgős még ebben e pillanatban cselekedni. A világnak össze kell fognia, még mielőtt a globális felmelegedés 1,5°C-ra korlátozása nem lesz már lehetséges. Glasgow-nak fordulópontnak kell lennie ebben a válságban” - jelentette ki John Kerry, Joe Biden amerikai elnök különleges megbízottja.

A környezetvédő civil szervezetek és társadalmi csoportok sürgetik a kormányokat, hogy haladéktalanul cselekedjenek.

„Nem ez az első, hogy a világ vezetőit tudósok figyelmeztetik az éghajlati válság súlyosságára, de ez a vezetői generáció lesz az utolsó, akik még úgymond megengedhetik maguknak, hogy figyelmen kívül hagyják ezt. Az elmúlt hónapokban a világ számos pontján tapasztalt éghajlati katasztrófák növekvő gyakorisága, mértéke és intenzitása a múltbeli tétlenség eredménye. Hacsak a világ vezetői végre nem kezdenek cselekedni e figyelmeztetések nyomán, a dolgok még sokkal-sokkal rosszabbra fordulnak” - szögezte le Doug Parr, a Greenpeace UK vezető tudósa.

Stephen Cornelius, a WWF klímaváltozással foglalkozó főtanácsadója hozzátette: a jelentés pontos látlelete "a félelmetes jövőnek, amely ránk vár, ha nem cselekszünk. Mivel a világ a visszafordíthatatlan károk szélén áll, a felmelegedés minden töredéke számít a veszélyek csökkentése szempontjából. ”

Az IPCC tudósai szerint a kibocsátás drasztikus csökkentése megakadályozhatja a drasztikus klímaváltozást, de a világ nem fog visszatérni a régi kerékvágásba, és a múlt mérsékeltebb időjárása nem állítható vissza.

„Már tapasztaljuk az éghajlatváltozást, beleértve a gyakoribb és szélsőségesebb időjárási eseményeket is, és e hatások közül sok visszafordíthatatlan" - magyarázta Ed Hawkins, a Reading Egyetem klímatudományi professzora és az IPCC vezető szerzője.

Ez a jelentés valószínűleg az IPCC utolsó jelentése, amikor még van idő 1,5 ° C alatt tartani a hőmérséklet-emelkedést - tette hozzá Joeri Rogelj, a londoni Imperial College Grantham Intézet kutatási igazgatója és az IPCC vezető szerzője. „Ez a jelentés azt mutatja, hogy minél inkább tartani tudjuk a 1,5°C-ot, annál megfelelőbb az éghajlat, amelyben élni fogunk, és azt mutatja, hogy 1,5°C-on belül maradhatunk, de csak akkor - csak akkor! -, ha csökkentjük a kibocsátást a következő évtizedben” - mondta. Ha nem tesszük, az IPCC következő évtized végi jelentéséig az 1,5 fokos emelkedés tartása már elérhetetlen lesz - szögezte le.

A hétfői jelentést két további rész követi majd: a második rész az éghajlati válság hatásaival foglalkozik, a harmadik pedig részletezi a lehetséges megoldásokat. A jelentés kidolgozását a Covid-19 járvány hátráltatta, emiatt néhány hónapot késett a közzététel.

Forrás: The Guardian, www.ipcc.ch

Kiemelt kép/Illusztráció: Pete Linforth képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >