2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alábbhagyott a turistaszezon, a kukázó bocsos anyát elvitték - megszűntek a medvés bejelentések Erdély „legmedvésebb” helyén, Tusnádfürdőn is

Babos Krisztina Babos Krisztina 2021. október 16. 13:06, utolsó frissítés: 13:06

Butyka Zsolt polgármester szerint a medvékkel szembeni fellépést lehetővé tevő törvény – a ’fogorvosi szindróma’ révén – szintén hozzájárult a kedélyek csitulásához.


Miután néhány napja arról számolhattunk be, hogy Kovászna megyében nagymértékben visszaesett a medvékkel kapcsolatos lakossági panaszok száma, megérdeklődtük, mi a helyzet Tusnádfürdőn. Hiszen a városka köztudottan a ’legmedvésebb’ hely egész Erdélyben, ugyanis a település egy, a medvék által gyakran használt útvonalon épült ki, így az állatok természetes módon is megjelennek itt rendszeresen. Azaz nem csak a faluba, városba beszokott, kukázó medvékkel lehet talákozni.
’Tavasszal volt egy három hónapos hisztéria nálunk, akkor egy hárombocsos medve járt be rendszeresen a házakba. Három nappal azután, hogy megjelent a sürgősségi rendelet, az anyát elszállítottuk egy másik vadásztársaság területére, a bocsokat pedig a balánbányai visszavadító központba vittük. Azóta nyugalom van’ – mondta el Butyka Zsolt polgármester október 8-án. Aki szerint a beszélgetésünket megelőző 10 napban egyetlen bejelentés sem futott be a hatóságokhoz medvék miatt. A helyi medvés bizottság megalakulása óta 8 alkalommal szállt ki terepre reklamáció nyomán, azonban – az említett esetet kivéve – sem elszállításra, sem kilövésre nem került sor.

A hárombocsos anyamedve egyébként panziókba, szállodákba járt be élelemért, és még egy tömbház első emeletén is megfordult. Összesen 76 házba ment be. A polgármester szerint egy nőt meg is sebesített, aki, mikor hazaért, bekerült a bocsok és az anyamedve közé. Őt leteperte az állat, azonban amint a bocsok elfutottak, utánuk eredt, békén hagyva a nőt. ’Nem akartuk kinyírni őket, viszont megoldást kerestünk a helyzetre. Főleg, arra, hogy a bocsok ne úgy nőjenek fel, hogy ezt a viselkedést tanulják meg. Az anyjuk is bizonyára ezt tanulta meg kiskorában, kukázott, ha nem is itt, valahol a környéken: Azugán, Predealon vagy Sinaián' – magyarázta, azt azonban nem árulta el, hová vitték el az anyamedvét. Az elöljáró ezt azzal indokolta, hogy nem szeretné, ha ez azt eredményezné, hogy mindenki a szóban forgó vadásztársasághoz vinné majd az eltávolítani kívánt medvéjét.

A város vezetője szerint elsősorban a turisták jelentgették a medvéket,

amit az is alátámaszt, hogy egész más a helyzet, amikor itt vannak a vendégek, és más, amikor nincs szezon. Mint kifejtette, úgy véli, a riasztások túlnyomó többsége a turistáktól származott, akik – a helyiekkel ellentétben – nincsenek ahhoz szokva, hogy medvék bukkanjanak fel a közvetlen közelükben.’Ha a négycsillagos hotel előtt elsétál a medve délelőtt 10-kor a városközpontban, és egy, az erkélyen cigiző turista ezt meglátja, egyből tárcsázza a 112-t. Pedig mindenhová, minden szállodánál kifüggesztettük a figyelmeztető táblákat, hogy ez olyan hely, ahol medvék járnak’ – fejtegette a polgármester. Aki kérdésünkre kijelentette: ha a szálloda helybéli recepciósa látja meg ugyanilyen körülmények között a medvét, biztosan nem hívja a hatóságokat. Ahogy a lakosság többsége sem nyúl rögtön a telefonhoz.

Hozzátette: medvék korábban is jártak Tusnádfürdőn, már a 60-70-es években is rendszeresen felbukkantak, hisz átjárnak a településen.

Butyka Zsolt szerint a helyiknek nincs is különösebb problémájuk a vadakkal, együtt tudnak élni velük. A nyár folyamán egy egyetemistákból és tanáraikból álló csapat dolgozott Tusnádfürdőn, akik főleg a ’medvekérdést’ kutatták, és az ő felmérésük szerint sincs túlságosan éles konfliktus a helyi lakosság és a medvék között. Úgy vélte, sokkal inkább a turisták keltik feszültséget. Egyrészt azzal, hogy folyton telefonálgatnak, ha medvét látnak, a hatóságok pedig rögtön küldik az sms-es figyelmeztetést a Ro-Alert rendszeren keresztül.

Szezonban éjszakánként 3-4 ilyen üzenet is befut, a hangos riasztástól pedig ha gyermek, ha idős, mindenki kukra szökik, olyan csúnyán tud csinálni’ – magyarázta a polgármester. Aki szerint a rendszeres és gyakori riasztások viszont nagyon zavarják a helyieket.

Elmondta, a környezetvédelmi államtitkártól, Fodor Józseftől nemrég azt kérték, hogy adjanak jogköröket a csendőrségnek, hogy felléphessenek a ’medveturistákkal’ szemben. Sokan vannak ugyanis, akik azért járnak Tusnádfürdőre, hogy a medvéket meglessék. ’Idejönnek, ülnek a kocsiban és várják a Ro-Alertet. Kértük, hogy a csendőrök büntethessenek. Amikor 5 autó áll a kukák mellett és az emberek benne üldögélnek, az elég feltűnő. De ha megkérdezik őket, azt mondják, hogy ők csak parkolnak. A csendőrök jelenleg nem igazán tudnak mit kezdeni velük’ – magyarázta a polgármester.

Aki hozzátette: lehetségesnek tartja, hogy most épp a vihar előtti csend állapotában vannak, és később, a kukorica betakarítása után, ismét lesznek majd panaszok.

’Most is vannak medvék Tusnádfördőn, rendszeresen látunk, átjárnak a városon, de nem igazán kukáznak. Pár napja tőlem is 5 méterre volt a medve. De ha burrogtatod az autót és elmegy, akkor nincs miért telefonálni’ – szögezte le az elöljáró.

Elmondta: alakult egy kutatócsoport, szakértők részvételével, akik igyekszenek alaposabban megismerni a helyzetet. Például keresik a választ arra, hogy a Tusnádfürdőn azonosított három ún. piros zónában, ahogy gyakran bukkannak fel medvék, ugyanazokat az egyedeket látják-e vagy sem?

Az egyetemisták nyári felméréseiből ugyanis az is kiderült, hogy az emberek benyomásai nem mindig felelnek meg a valóságnak. A lakásokba bejáró medve kapcsán is az a kép alakult ki, hogy több állat van, legalább kettő, hiszen egy három és egy kétbocsos medvéről szóltak az észlelések. Viszont miután a hárombocsos anyát elvitték, megszűntek a ’lakásbetörések’, így valószínűsítették, hogy ez az egyetlen állat járta a házakat. És az egyik bocs időnként lemaradozott.

Butyka Zsolt szerint szőrcsapdákat helyeztek ki a kutatók, hogy genetikai mintákat is vehessenek az egyedek pontos azonosítása érdekében. Valamint azt is tervezik, hogy nyomkövetős nyakörvekkel látnak el medvéket, ily módon pedig a mozgásukat is tudni fogják majd követni, így jóval pontosabb képet kaphatnak majd, ami – remélhetőleg – a konfliktusok kezelésében is segítség lesz a jövőben.

A polgármester hozzátette: úgy látja, a helyi intervenciós csoportok megalakítására vonatkozó rendelet is hozzájárulhatott ahhoz, hogy kevesebb a reklamáció. Kifejtette, szerinte ez a 'fogorvosi szindróma' miatt lehet. Ahogy a fogfájás elmúlik, ha beülünk a székbe, úgy hagyott alább a bejelentési hév is, miután lehetőség nyílt a beavatkozásra.

Címlapfotó: 🇸🇮 Janko Ferlič, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >