2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mire figyeljünk az őszi-téli túrákon? Tippek, hogy hideg időben is élvezetes legyen a kirándulás

Babos Krisztina Babos Krisztina 2021. november 13. 14:01, utolsó frissítés: 2021. november 14. 13:38

Néhány egyszerű tanács megfogadásával és némi tervezéssel a hidegebb hónapokban is élmény lehet a kirándulás. Szakember tanácsait foglaltuk össze.


A hideg és a korlátozások sem szabhatnak gátat annak, hogy minél több időt töltsünk a szabad levegőn. A természetben eltöltött idő sosem elvesztegetett idő, a táj a hideg időszakban is gyönyörű, sőt, egy havas látkép vagy az őszi erdő a sokszínű lombjával egyesek számára nagyobb élmény, mint egy nyári túra. Azonban ilyenkor érdemes pár dologra odafigyelni, hiszen a talaj csúszós lehet, könnyebben megfázhatunk, és a nappalok is rövidebbek, így nem árt betartani néhány szabályt. Egyeseket saját tapasztalatom alapján osztok meg veletek, de bevontam az őszi-téli túrákra való felkészüléssel kapcsolatos hasznos tippek összeállításába Barkász Gábor tapasztalt szatmári túraszervezőt és -vezetőt is.

Tervezés
A túra legfontosabb része már otthon, az íróasztalnál vagy kanapén elkezdődik. Nevezetesen, hogy hova menjünk? A túra megtervezésekor mindig vegyük figyelembe a saját fizikai erőnlétünket, a napkelte és napnyugta időpontjait (télen korábban sötétedik), valamint azt a tényt, hogy az ember óránként 4 kilométert tud megtenni kényelmes tempóban és normál terepen, értsd nem nagy szintkülönbségekkel. Alapszabály, hogy a helyszínt és a túraútvonalat az erőnlétünknek és tapasztalatunknak megfelelően válasszuk ki. Ha nem ismered a helyszínt vagy kezdő vagy, ajánlott másokhoz csatlakozni.Számoljunk rá pluszban a túra időtartamára legalább 1-1,5 órát, ami a megállókat, étkezéseket és fotószüneteket is tartalmazza. Inkább felül, mint alulkalkuláljuk a túrára szánt időt, abból baj nem lehet. Az őszi és téli szezonban tájékozódjunk előre a vadászati idény által érintett területekről. Mielőtt útra kelünk győződjünk meg róla, hogy véletlenül sem tévedünk egy épp aktuális vadászterepre és érdemes előzetesen megnézni azt is, hol tudsz kiszállni útközben, ha beütne a krach (pl.: sérülés, nem várt események).


Időjárási körülmények

Aranyszabály, ha hosszabb túrát tervezünk (<20-25 km), hogy korán, lehetőleg napkeltekor induljunk útnak, hogy napnyugtáig be tudjuk fejezni. Nagyobb szintemelkedésnél mind a hőmérséklet, mind pedig a talajviszonyok jelentősen változnak, és jó ha figyelembe vesszük azt is, hogy nagyobb esőzések, vagy hóolvadás után bizony sár lesz mindenhol. Én jobban szeretem a fagyott talajt, ha már téli túráról beszélünk, de minden körülményre van megoldás, amelyről később a túrafelszerelések részben beszélünk. Csekkoljuk előző nap mindig az adott helyszín időjárását, várható-e eső vagy szél. Ha rossz, azaz túrázásra alkalmatlan időjárást jósolnak, inkább halasszuk el a túrát vagy válasszunk más helyszínt.Közlekedés


Tömegközlekedéssel, autóval vagy kombinált megoldással szeretnél a túra helyszínére eljutni? Praktikus tanács: mindig csekkold le a hétköznapi és hétvégi menetrendeket. Ha nem találsz járatot egyik helyről a másikra, érdemes ellenkező irányból is megnézni a menetrendeket, hátha ez lesz a megoldás.

Hasznos térképek és applikációk

Érdemes a telefonunkra offline térképeket letölteni, hiszen nem lesz mindenhol térerő az erdőben. A Google térképet felejtsük el, azon a túraútvonalak amúgy sincsenek jelölve. Ingyenes alkalmazásként én a Locus, Természetjáró és Mapy.cz appokat használom vegyesen. Ez utóbbi egyébként asztali gépen is használható és jól lehet vele előre is tervezni útvonalat. Időjárási alkalmazást is érdemes a telefonunkra telepíteni, hogy menet közben ellenőrizni tudjuk, várható-e csapadék, illetve a napkelte-és nyugta pontos időpontja azon is rajta van.

A ruházat kapcsán mire ajánlott figyelni? Feltétlenül vastag, meleg holmit vegyünk fel vagy öltözzünk inkább rétegesen?

Fontos a réteges öltözék, ősszel reggel hideg van, később melegszik az idő, illetve mászás közben kimelegszünk, ezért ajánlott a többrétegű de vékonyabb ruházat. Ezeket a hőmérséklet függvényében le vagy felvehetjük. Ajánlom hogy mindig legyen a hátizsákban egy-két csere felső (pl. melegebb hosszú ujjú trikó) mert ha elértük a túra legmagasabb pontját, az átizzadt felső ereszkedéskor kellemetlenül hideg lesz, ezért jó lecserélni.

Nálam bevált (és másoknál is) legalsó rétegnek egy gyapjú (termo), rá egy szintetikus technikai póló, és ha hidegebb van vagy fúj a szél, egy széldzseki (hard vagy softshell).

Legfontosabb most is a lábbeli, amely lehetőleg legyen vízhatlan, nagyon ajánlott a jó talpú bakancs, amely nem csúszik a vizes-sáros talajon. Hóban-sárban-latyakban mindenképpen érdemes bakancsot húzni, de máskor szerintem tökéletes egy jó túracipő vagy rövidebb távokra, lankásabb dűlőkre terepfutó cipő. A túrabakancsok is elérhetők már külön női, férfi és gyerek kialakítással, színvilággal, mérettel. Legyen vízhatlan (melyet impregnálással tartsunk meg hosszútávon) – és főleg kényelmes.Mindenképp szükséges a hosszú túranadrág, amely vízhatlan vagy vízlepergető. Nincs kellemetlenebb annál, mint egész nap vizes nadrágban mászkálni Nagyon jók a vékony, modern softshell túranadrágok, ezek könnyűek, kényelmesek (rugalmasak), szélállóak illetve vízlepergetők és nagyon hamar száradnak.

Legyen nálunk emellett egy könnyű téli sapka vagy csősál, illetve egy pár könnyű, vékony kesztyű. A kiegészítők sorát a sapkával kezdem: öreg hegymászók, túrázók szerint „ha fázik a lábad, vegyél fel sapkát!”. Tényleg komoly hőleadásra képes fejünk (akárcsak a nyakunk). Javasolt a polár-béléses vagy gyapjú sapka, ami védi a fület is. A nyak védelmére választhat mindenki kedve szerint valót: én csősálat szeretek viselni, fázósabbak választhatnak klasszikus modelleket is. A kesztyű esetén is érdemes két réteggel készülni. Enyhébb időben az (ősszel is használt) vékony „alá-kesztyű” elég lehet, hidegben erre jön egy külső (ezt érdemes meleg helyen – pl. belső zseb – tartani).

Ajánlott továbbá egy esőkabát, ha nem is esik az eső, mert ez jól jöhet, ha fázunk és nincs már más, amit felvegyünk. Ugyanitt megemlítendő az esőnadrág is, nedves, párás, ködszitálós időben plusz komfortot nyújt.

A magunkkal vitt felszerelésben mi kell feltétlenül szereplejen?

Fontos hogy reggel, ha lehet, korán induljunk, mert ilyenkor már korán sötétedik. És mindig legyen nálunk világítóeszköz, például fejlámpa.

Legyen nálunk továbbá megfelelő tájékozódási és kommunikációs eszköz (térkép, GPS, mobiltelefon és az arra letöltött megfelelő applikáció, külső aksi arra az esetre, ha a kütyük lemerülnek), de ez érvényes bármelyik évszakban. A lényeg, hogy tudjuk baj esetén használni ezeket és értesíteni a megfelelő hatóságokat.

Mindenképp, és minden évszakban legyen nálunk elsősegély felszerelés és túlélő fólia.Ha pedig már nagyon hűvös a levegő, jól fog a termoszban otthonról hozott forró tea. Nem ruházat vagy felszerelés, de a folyadékpótlás is legalább olyan fontos, mint az eddig felsoroltak. Igen, hideg időszakban is nagyon fontos. Mindig legyen elegendő folyadék nálunk. Célszerű pár energiaszeletet, müzlit is magunknál tartani (a csoki hidegben megdermed, megfagy). Így nyugodtan kelhetünk útra, és az igazi lényegre figyelhetünk: a csodaszép tájakra, természetre, környezetünkre.

Hova pakoljuk mindazt a sok apró, de elengedhetetlenül hasznos kelléket? Természetesen a hátizsákba.
Avégtelenségig lehet ugyanis fokozni, mit vigyél magaddal az útra. A legfontosabb, hogy legyen egy jó hátizsákod, amit bírsz is magaddal vinni végig az úton.A súlyhatár a max: 5-6 kg, annál nehezebbet már megérzi a térd a nap végére. A jó hátizsák ismérve, hogy szivacsos a vállpántja, van némi merevítés a hátában. Elől a mell és derék résznél össze lehet csatolni (ez a tehermentesítés is fontos), több zsebe van, amibe külön lehet pakolni a kaját, ruhát, iratokat stb, és a hálós oldalzsebek mellett kis gumipókszerű fűzők is vannak rajta. Ez utóbbi azért praktikus, mert rá tudsz kötni bármit, amire szükség lehet (pótcipő, túrabot, stb.)


Ha már túrabot. Sokan divatos eszközként tekintenek rá, tényleg szükség van rá?

Jó szolgálatot tesz. A nehezebb talajviszonyokon és lejtőkön segítség, rá lehet támaszkodni , és azt is ki lehet tapogatni, hogy van-e mondjuk a hó alatt gödör. Arra kell figyelni, hogy állítható legyen a bot, összecsukható, könnyű és a fogója ne gumi, hanem szivacsos anyagú legyen. A jeges talajon való biztonságos haladáshoz egy szöges csúszásgátló még jól jöhet, amit egyszerűen, gumipapucsként a bakancs aljára lehet húzni. Esőben érdemes védeni a hátizsákodat egy ráhúzható, vízhatlan ponyvával a beázás ellen. Ez alig foglal több helyet, mint egy alma, de praktikus megoldás a vízhatlan kabáttal együtt, hogy mindenki megússza szárazon.

Kütyük és egyéb praktikus infók
Egy fejlámpa jó szolgálatot tehet a barlangokban, üregekben, de a korlátozott látási viszonyok (pl.: hajnal, sötétedés) között is. Érdemes olyat venni, ami nem elemmel, hanem akkumulátorral működik. Ha nincs fejlámpád, a telefon zseblámpája rövid időre jó megoldás lehet, de ebben az esetben ugye nem szabad az egyik kezed, ráadásul gyorsabban le is merül a telefon. Ha nem vagy biztos abban, hogy kibírja a telefonod egy napig töltés nélkül, vedd le róla napközben az adathasználatot (offline térkép ezért is jó), vagy legyen a hátizsákban egy powerbank is. Sötétedés után ha út mellett közlekedsz gyalogosan, jó szolgálatot tehet és életet menthet egy fényvisszaverő prizma a hátizsákon, vagy egy jól láthatósági mellény is. A biztonság mindennél fontosabb.Ezen kívül kell-e másra figyelnünk a biztonságunk érdekében?

Ha lehet, ne induljunk egyedül útnak. Amellett, hogy van kivel megosztani az élményeinket, baj esetén van kire számítani.

Ezeket a speciális ruhadarabokat honnan lehet, illetve honnan érdemes beszerezni? Milyen üzleteket ajánlott felkeresniük a kezdő túrázóknak?

A kezdők vásárolhatnak a Dechatlon, Hervis, Sportisimo, Intersport üzletekben. Én viszont sok mindent túrkálókban találtam meg. A turkálókban való vásárláshoz azonban kell egy kis tapasztalat.Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >