2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fehér karácsonyt várunk? A zöldebbért kellene tenni!

Összeállította: Szőcs Ágnes 2021. december 04. 13:09, utolsó frissítés: 2021. december 07. 16:18

A karácsonyi időszakban világszerte 25-30%-kal nő a hulladékszint, amelyet nagyrészt a kidobott élelmiszer, a csomagolópapír és az üdvözlőkártya tesz ki.


Sokak számára a karácsony és az azt megelőző időszak az év legkiemelkedőbb eseménye, a készülődés, díszítés, ajándékvásárlás időszaka. Ezzel együtt azonban sajnos a nagy mennyiségű hulladéktermelés tetőpontjává is vált. Emellett pedig a túlzott energiafogyasztás és a nagyfokú fényszennyezés jellemzi ezt az időszakot.

A háromnapos ünnep során az élelmiszerekre, utazásra, világításra és ajándékokra fordított összes fogyasztásunk és kiadásunk fejenként akár 650 kg szén-dioxid-kibocsátást (CO2) is eredményezhet - ez a teljes éves szén-dioxid-kibocsátásunk 5,5%-a. Mindezek ellenére lehet jó karácsonyunk és lehetünk kíméletesek a bolygónkhoz. Egy kis átgondolással és átszervezéssel idén karácsonykor korlátozhatjuk a környezetre gyakorolt hatásunkat, és még így is jól érezhetjük magunkat. Számos olyan intézkedést tehetünk, amelyekkel a CO2-kibocsátásunkat több mint 60%-kal, 250 kg-ra csökkenthetjük. Az ünnepi jókedv idején mindannyiunknak gondolnunk kellene a bolygóra is.

Központi szerepet kap ilyenkor a karácsonyi vacsora, az arra való készülődés, de gyakran túlbecsüljük, hogy mennyi ételre is van szükségünk. Tíz megkérdezett személyből hét elismerte, hogy több élelmiszert vásárolt, mint amire szüksége van. Ezzel magyarázható az a tény, hogy Európában 47 millió tonna élelmiszerhulladék keletkezik ilyenkor, aminek 70%-a háztartásokból származik.

A karácsonyi időszakban elfogyasztott élelmiszerekből egy átlagos ember 26 kg CO2-t termel. Egy vegetáriánus karácsony 3 kg CO2/fő megtakarítást eredményezne. Egy biokarácsony (ami a szakemberek számításai szerint azt jelentené, hogy az elfogyasztott élelmiszerek 50 százaléka bio) 2 kg CO2/fő megtakarítással járna. Egy hulladékszegény karácsony 7 kg CO2/fő megtakarítást eredményezne.


A karácsonyi vacsora elkészítése közben egy hegynyi nyers zöldséghulladék termelődik - körülbelül 240 millió kelbimbó héját, 105 millió burgonya, 20 millió pasztinák és 30 millió sárgarépa héját dobják csak az angolok a szemétbe. A vegetáriánus, bio- és hulladékszegény karácsony kombinációja akár 8 kg CO2/fővel is csökkentheti a karácsonyi élelmiszerlábnyomot vagyis 18 kg-ra.

A felhalmozott élelmiszerek mellett a karácsonyi időszakban vásárolt, felhasznált, majd kidobott csomagolópapírt, műanyagot is fontos megemlítenünk. Ugyanis, az elmúlt évek felmérései alapján egy év alatt több mint 227.000 mérföldnyi csomagolópapírt dobunk ki, illetve, ha az összes karácsonyi üdvözlőlapot egymáshoz illesztenénk, 500-szor körbe érné a földet. Ebben az időszakban a különböző fóliák és műanyagok használata esetében is aggasztóak az adatok, 4.500 tonna fólia mellett 125.000 tonna műanyagot halmozunk fel.

Ezt az időszakot vizsgálva az élelmiszer- és műanyaghulladék mellett kiemelt szerepet kap a karácsonyfa kérdése is. Egyesek az igazi fát, mások a műfenyőt tekintik a legjobb választásnak. Éves adatok szerint körülbelül 8 millió kivágott fenyőfát vásárolunk, és több mint 5 millió háztartás választja a műanyag fát. Az elő karácsonyfákat 7-10 évig nevelik ahhoz, hogy eladásra alkalmasak legyenek. A környezet számára előnyösek hiszen lebomlanak, ugyanakkor a rövidebb utaztatásnak köszönhetően kisebb a szénlábnyomuk, mivel Európán belül több olyan gazdaság található, ahol ezeket termesztik. Ezzel szemben a mesterségesen előállított műfák szénlábnyoma körülbelül 40 kg üvegházhatású gáz kibocsátásának felel meg, és mivel műanyagból készülnek, ezért hozzájárulnak a műanyagszennyezéshez. Mivel ezek a termékek nem lebomlóak ezért hulladéklerakókba szállítják vagy elégetik őket, ami szintén a környezetet károsítja. Előállítási helyük leggyakrabban Kína vagy Dél-Korea ezért több ezer mérföldet szállítják, míg elérnek otthonainkba.

A karácsonyi dekorációhoz rendszerint hozzátartozik a környezetünk különböző színű és formájú fényfüzérekkel és egyéb dekorációval való feldíszítése. Viszont ezek a fényfüzérek legkevesebb napi tíz órára is felkapcsolva maradnak, ami nagy mennyiségű széndioxidot termel. Ezen szennyezés csökkentése érdekében a régi izzók helyett használhatunk LED izzókat, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak.

A leírt problémát tekintve felelősségünk van abban, hogy ezt az időszakot, hogyan tesszük szebbé úgy, hogy közben azért helyezzük előtérbe a környezettudatos gondolkodást is. Segítségképp néhány ötlet, hogyan viselkedhetünk felelősségteljesen karácsonyra készülve:

1. Megtervezett napi menük és bevásárlás előre megírt listával.

2. Műanyag csomagolás, csomagolópapírok, fóliák mellőzése, helyette újra hasznosítani a meglévőt vagy újságpapírba csomagolni.

3. Ajándékvásárlás esetén érdemes a helyi termelőket, kézműveseket felkeresni.

4. Inkább válasszunk valódi fenyőt, hogyha lehetőségünk van cserépben lévőt, amit majd kiültethetünk a szabadba.

5. Kerüljük a túl sok fényfüzérrel való díszítést, használjunk LED izzókat, illetve nappal és éjszaka, elalváskor kapcsoljuk ki őket.

A szerző egyetemista, a Transindex gyakornoka.

Nyitókép: Caley Dimmock/Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >