2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Parkká alakított egy városi tavat a szatmárnémeti önkormányzat, de ismét visszahódította a víz

Babos Krisztina Babos Krisztina 2022. január 07. 17:13, utolsó frissítés: 17:24

A Kubik tó medrét jórészt építkezési hulladékkal, törmelékkel töltötték fel. Az egykor népszerű zöldövezet sorsa évtizedek óta frusztrációkat okoz a szatmáriaknak.


A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal egyik kiemelt beruházásáról van szó: több mint 13 millió lejből alakítják át az egykori agyagbánya helyén kialakult tavat, ahol utakat, járdákat, sportpályát és játszóteret alakítottak ki, sőt, fákat és virágokat is ültettek már.

A víz azonban, úgy tűnik, nem hagyja magát: három napja úgy ellepte az összesen 5 hektáros terület mélyebben fekvő részeit, mint ahogy a munkálatok előtt is volt. A helyi sajtó – ironikusan – arról cikkezett, hogy „ismét létezik a Kubik tó”.

A település északi részén lévő hatalmas gödör, amelyet mára teljesen körbenőtt a város, az agyagbányászat során alakult ki, innen termelték ki az alapanyagot az egykori téglagyár számára. A gyár már jónéhány évtizede leállt, a mélyedésben pedig meggyűlt a víz, nádas alakult ki, és birtokba vették a halak, madarak, teknősök. 30-40 éve még a szatmáriak egyik közkedvelt pihenőhelye volt, ahová kikapcsolódni jártak.Időközben a tó vízszintje jelentősen lecsökkent, többnyire nádas borította a területet, melyet csak itt-ott szakítottak meg kisebb vízfelületek. Aztán az önkormányzat is inkább úgy döntött, hogy betömeti, ezért a köztisztasági vállalattal (és nem csak, pl. építőipari cégekkel) ide hordatta az építkezésekből származó hulladékot, törmeléket, és igyekezett feltölteni a mélyedést.A terület egy része a városi önkormányzaté, egy része a katolikus egyházé, utóbbi pedig korábban már bejelentette: tömbházakat építene a területén, a beruházás azonban még nem kezdődött meg. A város a saját részén pihenőövezetet tervezett létesíteni, melynek neki is láttak, sőt, az eredeti tervek szerint már végeznie is kellett volna a kivitelezőnek, ám a helyi sajtó szerint halasztottak.

A helyszínen úgy tűnik, hogy a beruházás már a vége felé jár: kész az elkerített sportpálya, a játszótér, utak, járdák szelik át a területet, padokat helyeztek ki, és fákat, virágokat is ültettek már. A hét közepén azonban, a kevéske hó elolvadását és némi esőzést követően elöntötte a víz a területet. A kivitelezők azt ígérik, megtalálják a probléma okát és megoldják a vízelvezetés kérdését. Az önkormányzat pedig azt mondja: a beruházás még nincs kész, és bíznak abban, hogy végül azt adják át nekik, amit megrendeltek: a város legnagyobb parkját az egykori tómeder helyén.„A hajdani téglagyár gödréből keletkezett, a nagy Szamos-töltés építésekor innen is hordták a földet, így mélyült tovább és keletkezett két tómeder. A természet rögtön birtokba is vette, a legkülönfélébb vízi élőlények népesítették be – idézte fel megkeresésünkre Csókási Attila, aki már 15 éve lakik a Kubik tó közvetlen szomszédságában.

A hetvenes évekbeli árvízkor az ezen a részen is átömlő Szamos halakkal is feltöltötte, a városi pecázók legnagyobb örömére. Mesélik az öregek, mekkora halakat lehetett fogni, tavaszi belvíz idején még a szomszédos kertekben is, akár puszta kézzel is. Hihetetlenül gazdag madárvilág telepedett meg, gémet, kócsagot, bakcsót és más fokozott védettség alatt álló madarat is lehetett régen látni, a récék és vízityúkok állandó lakókká váltak. A víz tiszta volt, a merészebbek még fürödni is jártak a Kubikhoz, teknősbékák jártak a környékbeli utcákban - idézte fel a kezdeti paradicsomi állapotokat.

Hosszú éveken át hordták a szemetet a Kubik medrébe. Fotó: Csókási AttilaHosszú éveken át hordták a szemetet a Kubik medrébe. Fotó: Csókási Attila


A ’89-es rendszerváltás után azonban minden megváltozott. Csókási Attila elmondása szerint az emberek elkezdték a háztartási szemetet a Kubik gödrébe hordani. Lassan, fokozatosan, a hatóságok és a városvezetés elnéző tekintete mellett az egész környék egy illegális szemétdombbá alakult, úgy az északi (Bágernek nevezett), egyházi tulajdonban lévő, mint a déli, városi tulajdonú terület is, fejtette ki. (2012-ben még arról cikkezett a helyi sajtó, hogy elkezdődött a Kubik tó kitakarítása - akkor még valóban volt tó jellege a helynek.)

A Kubik tó 2012-ben, fotó: szatmar.roA Kubik tó 2012-ben, fotó: szatmar.ro


"Bő 10 évvel ezelőtt a városvezetés takarítás helyett elrendelte a tómeder földdel és törmelékkel való feltöltését: buldózerekkel nyomták a tóba a törmeléket. 2012 után, Coica idején a törmelékhordást mindenkinek megengedték, viszont senki nem ellenőrizte a szállítmányok tartalmát, és emiatt mindenféle egyéb szemét, műanyag, gumi, azbeszt is került bele bőven" - magyarázta Csókási Attila, aki szerint a szemétmennyiség csak rohamosan növekedett és "szemétheggyé" duzzadt. (2015-ben már a Digi24 is arról számolt be, hogy a Kubik tó egy valódi szemétteleppé változott.)"Ami a természeti környezettel történt, az nyugodtan nevezhető természetrombolásnak" - jelentette ki Csókási. Azt is elpanaszolta, hogy nagyjából két éve, amióta alaposan nekiláttak a talaj tömörítésének a Kubik medrében, a környező utcákban élők kertjeit, pincéit gyakran önti el a víz. Az ő kertjét is elöntötte pl. tavaly, de hiába kérték az önkormányzat segítségét – hisz a város által megrendelt munkálatok bizonyára hozzájárultak a kialakult helyzethez – a polgármesteri hivatal nem akart segíteni. Pedig több környékbeli lakó által aláírt, hivatalos beadvánnyal fordultak a polgármesteri hivatalhoz.

Tavaly télen is elöntötte a víz a Kubik környékén levő kerteket. Fotó: Csókási AttilaTavaly télen is elöntötte a víz a Kubik környékén levő kerteket. Fotó: Csókási Attila


„Csak értékes utasításokat kaptunk. Azt írták, hogy szivattyúzzuk ki a vizet a saját költségünkön, és töltsük fel a kertjeinket földdel” – kifogásolta. Mint mondta, a hetekig pangó víz miatt nemcsak a lágyszárú növényei mentek tönkre, de a fák is megsínylették. Hozzátette: a víz minősége miatt is aggódik, mivel attól tart, hogy a betemetett szemét miatt akár szennyezett is lehet.

A magasan álló víz nemcsak a zöldségeket tette tönkre, de a gyümölcsfák is megsínylették az elárasztást. Fotó: Csókási AttilaA magasan álló víz nemcsak a zöldségeket tette tönkre, de a gyümölcsfák is megsínylették az elárasztást. Fotó: Csókási Attila


„A kertem úgy szerepel az önkormányzat nyilvántartásában, mint művelhető terület, de ez már nem igaz. Ráadásul 4 éve körülbelül a triplájára emelte az adókat a városvezetés, így nagyon sokat kell fizessek utána. Kérni fogom, hogy tegyék át más kategóriába a kertet” – tette még hozzá Csókási.

A Kubikon a napokban meggyűlt vizet egyébként folyamatosan igyekszenek elszívni, pumpákkal juttatják a városi csatornahálózatba. Azt azonban nem tudják, hogy tulajdonképpen honnan is származott a plusz vízmennyiség.

Víz alá kerültek a szabadidős övezet létesítményei. Fotó: Ciprian Bâtea/presasm.roVíz alá kerültek a szabadidős övezet létesítményei. Fotó: Ciprian Bâtea/presasm.ro


A Szatmári Friss Újság megkérdezte a kivitelező cégek képviselőit, akik azonban mindössze annyit mondtak, hogy „maguk sem tudják, mi okozta a belvizet”. Arra gyanakodnak, hogy talajvízfeltörés is közrejátszhatott abban, hogy megtelt vízzel a terület lapályosabb része. Ennek az elméletnek azonban ellentmond, hogy egész nyáron nem tapasztaltak hasonlót. A vállalat szerint mindenképp közrejátszik az ügyben az olvadás is. Kijelentették: bármi is okozta a belvizet, azt meg kell szüntetni; az oknyomozás folyik, és mire átadásra kerül a beruházás, már nem fog problémát okozni.A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal is közzétette álláspontját az ügyben. „A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal már az előző év decemberének közepén jelezte a kivitelezőnek és a műszaki ellenőrnek a »Korszerű kikapcsolódási övezet az elhanyagolt Kubik tó helyén« elnevezésű projekt kapcsán felmerült problémákat. A mai napig a beruházás 60 százaléka készült el. Az önkormányzat és a műszaki ellenőr figyelmeztetése után a kivitelező ígéretet tett arra, hogy kijavítja a problémákat. A közbeszerzési eljárás során a tervezés és a kivitelezés együtt szerepelt, hiszen így sokkal hatékonyabb a végrehajtás. A kivitelező a bukaresti RoVerde Landscaping Kft., amely az egyik legnagyobb szaktekintély az országban ezen a szakterületen. Azok a munkálatok, amelyek kapcsán problémák adódtak, nem lettek sem átvéve, sem pedig kifizetve” — áll a szatmárnémeti önkormányzat közleményében.Nyitókép: Ciprian Bâtea/presasm.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >