2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 10 millió euróból újítják fel a kolozsvári Vasutasparkot

2019. november 21. 19:30, utolsó frissítés: 19:40

49 millió lejt – mintegy 10,3 millió eurót - fordít Kolozsvár önkormányzata a Vasutaspark 53 ezer négyzetméteres területének felújítására. Az erre vonatkozó tanácshatározatot csütörtökön fogadta el a tanácsosi testület.

A felújítás négy fejezetre bomlik:

1. Fákat, cserjéket és egyéb dísznövényzetet ültetnek, modern kültéri bútorzatot, táblajátékok számára alkalmas asztalokat helyeznek ki, játszóteret építenek, fitness-gépeket, ivóvízkutakat, bicikliparkolót telepítenek, és korszerűsítik a közvilágítást. A park területén két tavat hoznak létre, az egyik tó felülete meghaladja az ezer négyzetmétert, a másik felülete körülbelül 500 négyzetméteres lesz. A két tavat pihenőövezet választja majd el egymástól. A felújítás során arra is figyelmet fordítanak, hogy a beavatkozások ne károsítsák a környezetet, és ne legyenek negatív hatással a biodiverzitásra.

2.A Vasutasparkhoz vezető utca is megújul: a munkálatok során kicserélik az útburkolatot, fákat ültetnek, bicikliutat hoznak létre, elektromos biciklik és rollerek számára töltőállomást, bicikliparkolót alakítanak ki.

3.A Vasutasparkot érintő Szamos-partot tájépítészeti elemek segítségével pihenőövezetté alakítják át, két kisméretű amfiteátrumot létesítenek, kőburkolatú sétányokat, kültéri bútorokat, új, LED-es közvilágítást alakítanak ki.

4.A Szamos fölé két gyaloghidat építenek az Árpád/Traian utca irányából. Ezeken a hidakon biciklivel is át lehet majd kelni.

A projekt kivitelezésére 22 hónapot szabott ki az önkormányzat. A Vasutaspark 2017 júliusában került át a Szállításügyi Minisztérium tulajdonából az önkormányzat tulajdonába, egy szakmai zsűri a városvezetés által meghirdetett nemzetközi ötletbörzére beérkező projektek közül választotta ki a Vasutaspark felújítását célzó nyertes projektet. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >