2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Klímavészhelyzetet hirdetett az Európai Parlament

2019. november 28. 14:19, utolsó frissítés: 14:26

Klímavészhelyzetet hirdetett csütörtöki strasbourgi plenáris ülésnén az Európai Parlament. Megállapították, hogy éghajlati és környezeti vészhelyzet áll fenn, és arra kérték az Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és az összes globális szereplőt, „hogy sürgősen tegyék meg a szükséges konkrét lépéseket e fenyegetés leküzdése és megfékezése érdekében, még mielőtt túl késő lenne.” A döntés értelmében mostantól minden európai törvényjavaslatnál mérlegelni kell majd a klímacéloknak való megfelelést.


Az EP-képviselők felszólították az Ursula von der Leyen-vezette új Bizottságot, hogy a jogalkotási és költségvetési javaslat éghajlati és környezeti hatását is vegye figyelembe, és biztosítsa, hogy a javaslatok ne járuljanak hozzá biológiai sokféleség csökkenéséhez és ahhoz, hogy a bolygó átlaghőmérséklete 1,5 Celsius-foknál tovább emelkedjen az ipari forradalom előtt mért adatokhoz képest.

A német sajtó szerint a határozat elsősorban szimbolikus jelentőségű. Az Európai Parlament ezáltal is nyomást kíván gyakorolni egy ilyen célú törvény elfogadására, és jelezni kívánja, hogy a klímaváltozás miatt mihamarabbi cselekvésre van szükség. (hírszerk./Index.hu)

Nyitókép: Vincent Kessler / Reuters

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >