2023. március 27. hétfőHajnalka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Európai polgári kezdeményezéssel tennék méhbaráttá a mezőgazdaságot

2019. december 02. 13:08, utolsó frissítés: 13:08

“Mentsétek meg a méheket és a gazdálkodókat” címmel indult aláírásgyűjtés, melynek célja a vegyszerek használatának korlátozása az EU terültén. A méhészek érdekvédelmi szervezetei, valamint az ökológiai gazdálkodást folytatók 2020 szeptemberének végéig 1 millió aláírást akarnak összegyűjteni, legkevesebb 7 országban annak érdekében, hogy az unió döntéshozói foglalják jogszabályba a kéréseiket. Céljuk a méhek és más beporzók, valamint a természeti erőforrások megvédése, illetve a természetbarát módszerekkel termelő gazdálkodók segítése.


A kezdeményezők állítják: a kisméretű, ökológiai gazdálkodást folytató farmok képesek arra, hogy egészséges élelemmellel lássák el a lakosságot, a biodiverzitás megőrzése mellett. Romániában a ROMAPIS, a méhészegyesületek föderációja koordinálja az aláírásgyűjtést, azonban más szervezetek is csatlakoztak a mozgalomhoz. A napokban szállt be a kezdeményezés támogatásába a kolozsvári székhelyű Eco Ruralis parasztérdek-védő egyesület is.

“A vegyszerhasználat visszaszorítása sürgős és szükséges, a fiatalok pedig azt várják el tőlünk, hogy tegyünk a klímaváltozás ellen. Kell legyen bátorságunk ahhoz, hogy megtörjük a függőségi viszonyt ami a mezőgazdaság és a nagy, környezetszennyező vállalatok között kialakult. Arra kérek minden gazdálkodót és minden érdeklődőt, hogy kapcsolódjon be ebbe az aláírásgyűjtésbe, ami a kezdeményezés sikerre viteléhez szükséges” - nyilatkozta Szőcs Boruss Miklós Attila, az Eco Ruralis elnöke.

A tervezet szerint 2035-ig kellene elérni azt, hogy a mezőgazdaságban egyáltalán ne használjanak szintetikus szereket oly módon, hogy 2030-ig kivonnák ezek 80 százalékát, kezdve a leginkább környezetpusztító anyagokkal. Előírja továbbá a „biodiverzitás restaurációját”, azaz a mezőgazdasági területek ökoszisztémáinak helyreállítását. Szerepel emellett agrárreform is a készülő jogszabályban, mely a kisméretű, nagy diverzitással rendelkező és fenntartható gazdaságokat helyezi előtérbe, támogatja az agroökológiai és organikus módszereket, a gazdálkodók képzését, valamint a vegyszermentes gazdaságokra és a GMO-mentes termelésre vonatkozó kutatásokat. A “Mentsétek meg a méheket és a gazdálkodókat” című európai polgári kezdeményezést a következő linken elérni és aláírni. (hírszerk)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >