2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A petárdázás betiltását kérik a polgárok több petícióban

2020. január 02. 14:01, utolsó frissítés: 19:22

Több petíciót is indítottak Romániában az egyszerű állampolgárok az utóbbi napokban a petárdák betiltása érdekében - hívták fel a figyelmet a Transindex olvasói a tűzijátékok és petárdák anakronisztikus és veszélyes voltát taglaló cikkünk megjelenése nyomán.


Az alábbiakban azokat listázzuk a petitieonline.com-ról, amelyeket már több mint 100 személy írt alá:

1. Mondj nemet a petárdákra! (Spune nu petardelor!) - több mint 5900 aláírás, 2019. december 14-én indította egy Alexandra nevű felhasználó.

"Naponta látok több tucatnyi hirdetést elveszett kutyákról, akik a petárdák miatti félelmükben menekültek el, tavaly a kutyám meghalt emiatt. Mentsük meg az állatokat, akik félnek a petárdáktól, és állítsuk meg a petárdák forgalmazását és használatát!" - áll a felhívásban.

2. Kérjük a petárdák és tűzijátékok gyártásának és eladásának betiltását (Dorim interzicerea producerii si a vânzării petardelor si artificiilor) - több mint 4100 aláírás, 2019. december 21-én indította Manuela Bengulescu.

"Azt szeretnénk, ha ez a petíció legalább 5000 emberhez jutna el, mert jobbá szeretnénk tenni a világot, amelyben élünk. E petíció révén azt kérjük, tiltsák be a petárdák és tűzijátékok, valamint minden, ebbe a kategóriába tartozó termék gyártását és forgalmazását. Azért szeretnénk a betiltást, mert emberek és állatok sebesülnek és halnak meg a tűzijátékok és petárdák miatt. Veszélyt jelentenek az emberekre, állatokra és a környezetre" - írja a petíció kezdeményezője.

3. Támogatjuk a magánszemélyek petárdahasználatának betiltását (Sustinem interzicerea folosirii petardelor de catre persoanele fizice) - 178 aláírás, 2019. december 29-én indította egy Vlad nevű felhasználó.

"Támogatjuk a magánszemélyek petárdahasználatának betiltását. A téli ünnepek közeledtével a petárdákat visszaélésszerűen használják, amivel a szó szoros értelmében terrorizálnak minden állatot, függetlenül attól, hogy van gazdája vagy nincs. Támogatjuk, hogy az ilyen eseményeken a petárdákat és a tűzijátékokat csak az erre felhatalmazott jogi személyek használhassák, erre a célra kialakított speciális terekben" - írja a felhívásban.

4. Petárdák és tűzijáték nélküli Szatmárnémeti
A Zöld Szatmár Facebook-csoport tagjai által indított petíció (Fără petarde și focuri de artificii în Satu Mare!) is azt kéri, hogy tiltsák be a városban a petárdákat és tűzijáték, mivel veszélyesek az emberekre és állatokra, illetve károsak a környezetre is - és ezek mellett érvelnek. Jelenleg 223 aláírás gyűlt össze a város lakói körében.


Az utóbbi napok mérlege:

82 személy sérült meg szilveszter éjszakáján pirotechnikai eszközök használata következtében, jelentette be január 2-án a Sürgősségi Helyzetek Felügyelősége (IGSU) az Europa FM rádió híre szerint. A petárdák és tűzijátékok ezen kívül 28 tűzesetet okoztak.

Az utóbbi 48 órában a rohammentősök közel háromezer személyt láttak el sürgősségi beavatkozás során. Az IGSU 263 tűzesetet regisztrált az utóbbi két napban.

A SMURD szolgálatosai 2417 esetben adtak elsősegélyt, 9 esetben kellett közúti baleset áldozatait kivágniuk az összetört gépkocsikból, 81 személyt mentettek ki "ellenséges környezetből", továbbá 186 esetben "közösségek védelmét" látták el. 2398 személy kapott orvosi ellátást, további 19 személyt tűzvészből vagy más "különleges" veszélytől kellett megmenteni - áll az IGSU közleményében.

Országosan több mint ötezer tűzoltó, 300 SMURD-os tűzoltócsapat, 110, az összeroncsolódott autókból a sérültek kivágására secializálódott csapat és 43, tömegbalesetekben történő mentésre specializálódott jármű teljesített szolgálatot - írja a rádióadó honlapján. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >