2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

G4Media: a szennyező szeméttelepek miatt indulhat kötelezettségszegési eljárás Románia ellen

2020. január 08. 17:10, utolsó frissítés: 17:10

Az Európai Bizottság várhatóan kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen, amiért még mindig sok olyan szeméttelep üzemel a városokhoz közel, amelyek veszélyeztetik az ott lakók egészségét és a környezetet is, írja bizottsági információkra hivatkozva a G4Media.ro.


A portál szerint annak ellenére, hogy az EU hatalmas összegeket bocsátott az ország rendelkezésére, Romániában mégsem történt előrelépés a hulladékok szelektálása, tárolása és újrahasznosítása terén. Az ország 2014-ben kapott haladékot egészen 2020-ig, hogy lépéseket tegyen ez ügyben.

A G4Media beszámol a bizottságban elkészült belső tanulmányról is, amelynek előzetes következtetése az, hogy a romániai városok határában található szeméttelepek rendkívül károsak a környezetre és az emberek egészségére is. A legveszélyesebbeknek ezek közül pedig a Bukarest, a Craiova és a Déva mellett lévő szeméttelepeket tartják.

A portál beszámolója szerint Románia a 2021-2027-es költségvetési periódusra vonatkozóan Románia eddig már hárommilliárd eurós pályázatot nyújtott be környezetvédelmi projektekre, paradox módon ebből a legtöbbet éppen arra próbál meg lehívni, hogy új szeméttárolókat és szemétégetőket hozzanak létre.

A Bizottság a saját vizsgálatai, vagy más érdekeltek panaszai nyomán tárja fel azokat az eseteket, amikor felmerül az uniós jog megsértésének gyanúja. Ha a Bizottság arra a megállapításra jut, hogy az ország nem teljesíti az uniós jog szerinti kötelezettségeit, indokolással ellátott vélemény formájában hivatalosan felkérheti az érintett tagállamot, hogy tartsa be az uniós jogszabályokat. Ha az uniós ország továbbra sem szünteti meg a Bizottság által jogsértőnek ítélt állapotot, a Bizottság az ügyet az EU Bírósága elé utalhatja. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kötelezettségszegési ügyek többségét általában még azelőtt sikerül rendezni, hogy az ügy a Bíróság elé kerülne. (G4Media.ro/hírszerk.)

A nyitóképen a Craiova mellett található szeméttelep látható. Forrás: YouTube

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >