2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Holland kutatók szobafogságra ítéltetnék a macskákat

2020. január 11. 16:11, utolsó frissítés: 17:06

Amint a felméréseikből kiderül, hatalmas pusztítást végeznek a házi kedvencek az élővilágban, ha szabadon kijárhatnak.A holland kutatópáros, Arie Trouwborst és Han Somsen nem kevesebbet állít, mint hogy megsérti az EU-s természetvédelmi törvényeket az, aki hagyja szabadon kijárni a macskáját. Kutatásaik eredményéről a Journal of Environmental Law nevű szaklapban számoltak be.


Mint kifejtik, Hollandiában a mácskák száma 2 és 3 millió közé tehető, melyek évente körülbelül 140 millió állatot ölnek meg (madarakat, hüllőket, kétéltűeket, kisebb emlősöket), köztük védelemre szoruló fajokat is. A két kutató szerint Hollandiában mintegy 370 fajt veszélyeztetnek a kóborolni hagyott macskák.

Tanulmányukban rámutatnak, az EU Madárvédelmi, illetve Élőhelyvédelmi Irányelve kötelezi a tagországokat a vadvilág megőrzésére, ezzel viszont szembemennek azok, akik engedik a macskájukat szabadon járkálni. „Az emberek valószínűleg nem akarnak ártani az élővilágnak, azonban mégis ezt teszik, amikor a macskaajtót kinyitják, ráadásul ez egy igen elterjedt szokás” - mondta Somsen.

A tanulmány szerint a macska az egyetlen olyan háziállat, mely szabadon járkálhat annak ellenére, hogy megoldható lenne a házakon vagy a kerteken belül tartása. „Túl nagy a természeti kár, amit okoznak, ezért nem tehetünk kivételt a macskákkal” - áll a kutatók publikációjában.

A dutchnews.nl szerint az eredményekről az Európai Bizottságot is tájékoztatták, ám a testületet nem hatották meg különösebben ezek az érvek, így nem mutatott hajlandóságot arra, hogy kérje a macskatartóktól az állatok benntartását. Az EB nyilatkozatában azt írja, hogy „értesüléseink szerint nem a macskák jelentik a legnagyobb veszélyt az élővilágra". ( dutchnews.nl, brusseltimes.com, hírszerk.)

Kezdőkép: Mikhail Vasilyev/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >