2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A légiforgalom-irányító szerint a kolozsvári reptér kifutópályájának meghosszabbítása mérsékelné a zajszennyezést

2020. január 30. 13:09, utolsó frissítés: 13:14

A Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér Közép-Kelet Európa egyik leggyorsabban fejlődő légikikötője, ezzel párhuzamosan pedig az egyik olyan zajforrás, ami elérte a kolozsvári lakosok tűrésküszöbét.

A romániai légiforgalom-irányító szolgálat (ROMATSA) több intézkedést támogatna, amit a repülőtér tehermentesítése és zajszennyezésének csökkentése érdekében meg lehetne lépni - válaszolták megkeresésünkre.

A közösségi médiában a Nu ne mai zburați somnul („Ne repítsétek el az álmunk”) oldal tömöríti a repülőtér zajszennyezése miatt panaszkodó kolozsváriakat, akik nyilvánossá tették méréseiket és közülük százan, Kolozsvár több negyedéből petícióval fordultak – a kolozsvári nemzetközi repülőtér vezetősége mellett – több illetékes intézményhez, így a repülőteret fenntartó Kolozs Megyei Tanácshoz is.

A lakók képviselői által megfogalmazott beadvány szerint a lakóházak feletti légi forgalom 2014. óta legkevesebb 370%-kal növekedett, és éjszaka - a jóváhagyott 10% helyett - a leszállások 90%-a szintén a lakott területek felett zajlik. Azt is felróják, hogy a reptér ráadásul a kifutópálya meghosszabbítására törekszik, ami lehetővé tenné nagyobb, négymotoros gépek felszállását is, ami a lakosok szerint csak tovább rontana a helyzeten.

Felszállások iránya az éjszakai órákbanFelszállások iránya az éjszakai órákban


A kolozsvári nemzetközi repülőtér zajszennyezésével kapcsolatos kérdéseinkre a ROMATSA válaszában kifejtette, a repülőgépek leszállását és felszállását a széllel szemben kell végrehajtani, kivéve, ha egyéb korlátozások vannak érvényben, és a légi irányítóközpont parancsnoka beleegyezik a kifutópálya cseréjébe. Ebből kifolyólag a kolozsvári nemzetközi repülőtér főként a 25-ös kifutópályát használja, mert ennek a legmegfelelőbb az iránya a műszeres leszállítórendszer (Instrument Landing System, ILS) működéséhez. Ezzel azonban a leszállás keletről (Apahida irányából), a felszállás nyugati irányba (Kolozsvár fölött) függőlegesen történik.

Mint írták, a standardok betartását és a repülőtér felügyeletét kolozsvári irányítótorony és a bukaresti közelkörzet (TWR Cluj – APP București Sector NAPOC) közösen végzi. A 25-ös irányra vonatkozó A. I. P. (Aeronautical Information Publication) zajcsökkentési eljárásokat az A. D. 2.7-21. és A. D. 1.1-3. és 6.1 szakaszban rögzítették.

A standard felszállási eljárásokat (standard instrument departure, SID) a nemzetközi szabályoknak megfelelően tervezték meg és minden olyan repülőtérre alkalmazandók, amely felszállásait a város felett bonyolítja le. A Kolozsvári Nemzetközi Repülőtéren a régi „D“ kifutópálya sérülése miatt a jelenleg elérhető 25-ös kifutópálya csak korlátozott terjedelemben teszi lehetővé az Airbus A320 típusú repülőgépek le- és felszállását, mivel a repülőknek a leszállást követően 180 fokos fordulásra van szüksége a kifutón, hogy a 2-es kifutóig érjenek.

A megközelítéshez és a kirepülésekhez a repülőterek kidolgoznak szabványeljárásokat, külön-külön minden pályára, irányra és navigációs üzemmódra. Ezek nevét, pontos rajzát és adatait térképeken tüntetik fel, és az irányítószolgálat vektorálás, vagyis a repülési irányok lépésenkénti előírásai mentén végzik, aminél a minimális 4500 láb magasság érvényes, ezt követően pozícionálhatnak a pilóták, mintegy 1000 m távolságra a repülőtértől, a városon kívül. Ez előírja azt is, hogy a repülőgépmotorok zajának csökkentését közvetlenül a felszállás után meg kell kezdeniük.

A ROMATSA szerint a kolozsvári nemzetközi repülőtér forgalma a jövőben még tovább fog nőni, ezért – a lakosok félelmeivel ellentétben – a zaj csökkentése és a kifutópályák tehermentesítésére az lenne a megoldás, ha folytatnák a kifutópálya meghosszabbítását. Erről korábban Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke lapunknak azt nyilatkozta, hogy mivel a repülőtér általi zajszennyezés kérdése rendkívül fontos a megyei önkormányzat számára, több éve tervben van a repülőtér kifutópályájának meghosszabbítása, viszont anyagi kereteik hiányában ez a projekt stagnál. A ROMATSA szerint a 25-ös mellett a repülőtérnek egy megfelelő műszeres leszállítórendszerrel ellátott új kifutópályára is szüksége lenne, itt a 07-es kifutópályát ajánlják, Apahida irányba.

Hozzátették, a repülőtér telepíthet mérőműszereket is, amelyek a város felett felszálló repülőgépeket figyelnék, hogy betartják-e a szükséges magasságot. Így adott esetben figyelmeztetni lehetne a pilótákat, vagy megbírságolni a légitársaságot visszaélések esetén, mint ahogyan Londonban, Heathrowban is teszik. (hírszerk.)

Nyitókép: bunadimineata.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >