2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A kormány felterjeszti Verespatakot az UNESCO világörökségi listájára

2020. január 28. 18:57, utolsó frissítés: 2020. január 30. 11:20

A kormány szorgalmazza, hogy Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára – hangoztatta kedden a parlamentben Ludovic Orban miniszterelnök.


Orban szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) minidig is támogatta, hogy Verespatakot felvegyék az UNESCO világörökségi listájára, a folyamatot a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormánya buktatta el.

A kormányfő felszólította a művelődési minisztert, hogy folytasson tárgyalásokat a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjával (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID), hogy megvizsgálják, hogy a román állam és egy magáncég Verespatakkal kapcsolatos kártérítési pere képezheti-e akadályát annak, hogy a római kori aranybánya és környéke a világörökség részévé váljon.

FRISSÍTÉS: Meridian: Verespatakot azért akarják feltenni az UNESCO világörökségi listájára,hogy blokkolják Európa legnagyobb arany- és ezüstlelőhelyét

Verespatakot nem azért akarják feltenni az UNESCO világörökségi listájára, hogy megóvják, hanem azért, hogy blokkolják Európa legnagyobb arany- és ezüstlelőhelyét, amelyet a román államnak kellene értékesítenie az ország polgárainak érdekében – írja a Meridian Országos Szakszervezeti Szövetség keddi közleményében.

A dokumentum „felelőtlennek” minősíti, hogy anélkül, hogy az ország stratégiai gazdasági érdekeit figyelembe vennék, az aranylelőhelyet „kéz alatt” fel akarják tenni a védett világörökség listájára.

Meglátásuk szerint az aranybányászat felélesztené a hazai bányaipart, és Románia az Európai Unió legnagyobb arany- és ezüsttermelője lehetne egy olyan periódusban, amikor az arany ára rekordokat döntöget.

A bánya ugyanakkor valóban megmenthetné azt a közösséget, amelyet a „védők” szegénységre ítéltek, arról nem is beszélve, hogyha Románia elveszíti a pert a bányászati licencért forduló magáncéggel szemben, akkor „saját zsebünkből” négymillió dollár kártérítést fizethetünk – írja a közlemény.

A Meridian azt szeretné, hogy a román kormány véglegesen vonja vissza a római kori aranybánya és környékének jelölését az UNESCO-tól, és aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az Orban-kabinetre „nyomás nehezedik”, hogy ezt ne tegye meg.

Ludovic Orban miniszterelnök azt mondta kedden a parlamentben, hogy a kormány szorgalmazza, hogy Verespatak kerüljön fel az UNESCO világörökségi listájára.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) ex-kormánya még 2018-ban arra kérte az UNESCO-t, halassza el a döntést arról, hogy felkerül-e Verespatak a világörökségi listára, mindaddig, amíg lezárul az a kártérítési per, amelyben Romániától a Gold Corporation kanadai vállalat 4 milliárd dollár kártérítést követel.

Adrian Cioroianu, a Románia UNESCO-nagykövete ekkoriban azt nyilatkozta Verespatak-dossziéja továbbra is az UNESCO-nál van, az lenne a természetes, ha a román állam és a Gabriel Resources vállalat közötti per lezárulását követően folytatódna a világörökségi felterjesztéssel kapcsolatos eljárás.

A Gabriel Resources 2017-ben indított pert Románia ellen, 4,4 milliárd dollár kártérítést követelve, amiért az állam megakadályozta tervezett aranybánya-beruházását.

Az erdélyi Érchegységben Verespatakon és környékén a Gold
Corporation Európa legnagyobb külszíni aranybányáját akarta megnyitni, ahol vitatott ciántechnológiával bányásztak volna ki 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt.

2013-ban nagyszabású tüntetések robbantak ki a beruházás ellen, ezért a román parlament 2014 júniusában elutasította az aranybánya-beruházást elősegítő törvénytervezetet.

Előtte a vállalat 15 évig próbálkozott a szükséges engedélyek kiváltásával. Különböző beruházásokat el is végeztek, ezért a kanadaiak a Világbank egyik kereskedelmi bíróságához fordultak és kártérítést követeltek.
(hírszerk./agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >