2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A paradicsom, az uborka és a dinnye látja kárát annak, ha eltűnnek a dongók

2020. február 07. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

A 2000-es évek kezdete óta több mint 30 százalékkal csökkent a poszméhek - vagy ahogyan felénk nevezik, a dongók - száma Európában és Észak-Amerikában, derült ki a Science magazinban megjelent tanulmányból.

Az Ottawai Egyetem kutatói megvizsgáltak 66 dongófajt, majd a vizsgálat eredményeit összevetették a klímaváltozás helyi adataival, azokból pedig az derült ki, hogy ahol a helyi átlaghőmérséklet átlépte a dongók számára elviselhető szintet, onnan eltűntek a rovarok.

A dongók inkább a hűvösebb, nedves környezetben érzik jól magukat, és az évszakokkal járó változásokra is igényük van, a klímaváltozás és az emelkedő hőmérséklet miatt azonban kiszáradnak az élőhelyeik.

A rovarok eltűnésének egyik leglátványosabb negatív következménye az általuk beporzott növények visszaszorulása. A dongók rendkívül hatékony pollenszállítók, az általuk beporzott növények pedig leginkább az uborka, a paradicsom és a dinnye, de egyes tökféléket is beporoznak.

A kutatók szerint a a rovarirtó szerek használatának csökkentésével, illetve bokrok és hasonló árnyékot adó növényzet telepítésével talán vissza lehetne szorítani a faj pusztulását. (CNN/hírszerk.)

Nyitókép: CNN

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >