2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Az első európai állam, ahol teljesen betiltják a rákkeltő gyomirtót

2020. február 07. 19:30, utolsó frissítés: 19:36

Luxemburg teljesen betiltja a glifozátot 2020 végére, ezzel az első európai ország lesz, amely megteszi ezt a lépést - jelenti a Green Report.

A rákkeltő gyomirtó betiltásának folyamata 3 lépésből tevődik össze: első körben, 2020. február 1-jétől betiltották a termék raktáron lévő készleteinek bővítését; 2020. június 31-től tilos lesz árusítani is; 2020. december 31-éig pedig még elhasználhatják az addig megvásárolt gyomirtót a gazdák, utána azonban már a használata is tiltott.

Az intézkedés életbe léptetésének feltehetően nem lesznek akadályai, mivel gyakorlatilag a luxemburgi gazdák 60%-a már most sem glifozátot használ. Ez annak köszönhető, hogy a kormány kártérítés kifizetésével ösztönzi több ezer farm tulajdonosát, hogy mondjon le a glifozát használatáról. Hektáronként 30 eurót kapnak a szántóföldek tulajdonosai, hektáronként 50 eurót a szőlösgazdák, és hektáronként 100 eurót a gyümölcsösök gazdái.

Az EU-ban 2022. december 15-ig kötelező a tagállamoknak betiltani a glifozátot; Luxemburg gyakorlatilag 2 évvel előbbre hozta ennek teljesítését. Ez egy döntő lépés afelé, hogy fenntartható módon olyan modern gyomirtókat használjunk, amelyek nem károsítják a környezetet - nyilatkozta a döntésről Romain Schneider mezőgazdasági miniszter.

Egyébként az EU-ban eddig Ausztria tett hasonló lépést, eredetileg azt tervezték, hogy 2020-tól már tilos lesz a glifozát használata, ám végül 2019 decemberében a kormány visszakozott, és elnapolta az életbe léptetést - írja a Green Report. (Green Report)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >