2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bajban van a medvebocs-visszavadító központ

2016. szeptember 07. 16:47, utolsó frissítés: 16:47

Gyűjtést indított a WWF Románia az árva medvebocsok visszavadításával foglalkozó reintegrációs központ működésének biztosításáért. A Bereczky Leonardo által tíz éve alapított, balánbányai központból eddig több mint száz, anya nélkül marad, másképp halálra vagy állatkerti fogságra ítélt medvebocs került vissza természetes élőhelyére és nyerte vissza szabadságát. Ez az egyetlen ilyen központ az európai kontinensen, mégis most működése veszélybe került, mivel régebbi támogatói megvonták a finanszírozást az intézménytől.
Egy medvebocs etetése napi 5 dollárba kerül. Az adományozók egyszeri összegben vagy havonta, rendszeresen történő juttatások révén járulhatnak hozzá a bocsok ellátásához, amely nyilván nemcsak az élelmet tartalmazza, ezen felül az állatok állatorvosi ellátást, biztonságos, tágas, de mégis zárt tereket kapnak (a központ területe öszesen húsz hektáros), illetve képzett személyek foglalkoznak megfigyelésükkel, gondozásukkal. A központ havi összkiadása minimum 3500 dollár, ám ahhoz, hogy befogadói kapacitása nőhessen, valamint fejleszteni tudják a biztonsági infrastruktúrát, befektessenek a monitorizálásba és a kutatásba, még nagyobb összegre van szükség.

A központ alapelve, hogy minimálisra csökkentik az interakciót a kis vadállatokkal, ugyanakkor rendszeresen megfigyelik viselkedésüket, adaptálódásukat. Élelmüket a bekerített területnek mindig más pontján kapják, tehát meg kell keresniük azt. Miután felnőtté válnak, nyakörvvel látják el őket, és továbbra is figyelik, hogyan illeszkedtek vissza a vadonba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >