2020. aug. 4. keddDomonkos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Élőlánccal tiltakoztak a Vaskapu-Resicabánya magasfeszültségű vezeték miatt tervezett erdőirtás ellen

2020. március 04. 15:42, utolsó frissítés: 15:46

Táblákkal felszerelkezve alkottak élőláncot az Agent Green Egyesület aktivistái a buldózerek előtt annak érdekében, hogy megakadályozzák a tervezett erdőirtást. Az állami tulajdonban levő Transelectrica ugyanis 14 természetvédelmi területet átvágva állítaná fel a huzalokat.

Ez közel 150 hektárnyi erdő, jórészt érintetlen erdő kivágását jelentené a vezeték nyomvonalán, kb. 50 méter szélességben, főként a Cserna és a Néra patakok völgyében illetve ezek környékén. A tiltakozó akciót Herkulesfürdő közelében szervezték, itt van ugyanis az építő cég telephelye.

Amint az egyesület elnöke, Gabriel Păun elmondta, azt akarják elérni, hogy a vezetéket ne a Krassó-Szörény, illetve a Mehedinți megyei természetvédelmi területeken át vezessék, hanem az érintetlen erdőket kikerülve. Annál is inkább, mivel az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Románia ellen az erdőirtások miatt.

A több tíz aktivistának sikerült elérnie, hogy kiszállt a helyszínre a természetvédelmi őrszolgálat, valamint az erdőőrség, hogy tájékozódhassanak a tekintetben, hogy milyen mértékű károkat okoz az építkezés. Amint arról írtunk, az Agent Green volt ez egyike annak a három civil szervezetnek, melyek tevékenysége nyomán az EU felfigyelt az erdőgazdálkodással kapcsolatos súlyos problémákra Romániában.

A tiltakozók petíciót is indítottak, melyben azt követelik, hogy vegyék elejét a tervbe vett természetpusztításnak. A magasfeszültségű vezeték egyébként egy európai érdekeltségű energetikai hálózat részét képezné. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >