2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Greta Thunberget nem vette le a lábáról az EU klímaterve

2020. március 05. 09:57, utolsó frissítés: 09:57

Bemutatta a karbonsemlegességi terveinek jogi érvényt szerző klimatörvény-javaslatát az Európai Bizottság (EB). A terv bemutatására meghívták Greta Thunberg aktivistát is, őt azonban nem sikerült meggyőzni - közölte az Euronews.


Felszolalásában a klimaaktivista közölte, amennyiben a bizottság valóban komolyan gondolja, hogy a létünket fenyegeti a klímaváltozás, akkor azt be is kellene bizonyítania.

Thunberg szerint semmiféle terv vagy megállapodás nem lesz elegendő, amíg az EU továbbra is figyelmen kívül hagyja a napi széndioxid-kibocsátási szinteket.

„Úgy tenni, mintha egy olyan törvény, amit senkinek nem kell betartania törvény lenne, úgy tenni, mintha klímavezetők lennének, és közben még mindig építenek és támogatnak új fosszilis infrastruktúrákat, úgy tenni, mintha üres szavaktól megszűnhetne ez a vészhelyzet, ennek véget kell vetni” – mondta felszólalásában a svéd klímaaktivista.

Frans Timmermans
, az EB alelnöke azt mondta, hogy nem ért egyet a svéd klímaaktivista bírálataival.

„Ugyanazért a célért küzdünk. Ő ambiciózusabb és nem bízik abban, hogy mi teljesíteni fogunk. De szerintem ez nem így van, egyszerűen nem értünk egyet. De ez nem probléma”- mondta Timmermans.

A törvényjavaslat-csomagot élesen bírálta több zöld szervezet is, akik szerint az nem eléggé bátor.

A tervek szerint az Európai Unió 2050-re válna karbonsemlegessé, és a jövőben az összes uniós lépést a klímaváltozás szemszögéből is megvizsgálnák az engedélyezés előtt. (Euronews/BBC/hírszerk.)


Nyitókép: GETTY IMAGES

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >