2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Olaszból szeretettel: 7000 köbméter külföldi szemetet raktak le Pataréten tavaly szeptembertől

2020. március 06. 12:16, utolsó frissítés: 12:23

Közel 7000 köbméter hulladékot helyeztek el a közelmúltban a kolozsvári Közterület-Fenntartó Vállalat (RADP) alá tartozó pataréti szeméttelepen. A hulladékot bálákba összecsomagolva helyezték el a helyszínen, ez pedig azt sugallja, hogy azt nem Kolozsvárról, Kolozs megyéből, hanem valahonnan máshonnan szállíthatták oda kamionokkal.


Ezt a feltevést erősítik az Adevărul lap helyszínen készült felvételei is, amelyeken az látszik, hogy a bálákba csomagolt szeméten olasz nyelvű feliratok és márkajelzések is olvashatóak, így valószínűsíthető, hogy a szemetet a félszigetről szállították Romániába. Pataréten egyébként a Kolozs Megyei Tanács két ideiglenes szemétlerakót létesített korábban, egyiket a RADP gondozza, a másikat egy magánvállalat.

A lapnak több helybéli is megerősítette, hogy a bálákba csomagolt hulladékot több kamionnal hordták a helyszínre tavaly szeptembertől kezdődően. A lap információi szerint azért szállították oda a - több ezer köbméter - bálákba csomagolt szemetet, hogy a közeli szemétégetőben megsemmisítsék azt.

A RADP egyébként köteles nyomon követni a beérkező hulladékot, és azt bejelenteni a Környezetvédelmi Ügynökségnek. A közelben lévő szemétégetőt pedig azért hozták létre, hogy a Kolozsvárról beérkező hulladék megsemmisítésében segítsen. A lap megkereste az ügyben a polgármesteri hivatalt és a Közterület-Fenntartó Vállalatot is, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ a megkeresésre.

Korábban már mi is szemléztük a Rise Proiect egyik anyagát, amiben annak jártak utána az oknyomozó újságírók, hogy az EU gazdagabb országai évek óta exportálják hozzánk a hulladékot, amely illegális lerakatokba kerül vagy olyan szemétégetőkbe, melyek megfelelő szűrőberendezések híján súlyosan szennyezik a levegőt.

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrszolgálat kezdeményezett vizsgálatot korábban az Olaszországból érkező illegális hulladékok kapcsán, és arra az eredményre jutottak, hogy két Bihar megyei cég 2019-ben mintegy 700 tonna szemetet (papír, karton, textil és gumi) hozott be illegálisan az országba. A nyilvánosságra hozott jelentések szerint a Trifa Solonca vezette Intrarom Service és az Adrian Grossu nevére bejegyzett Gaz&Oil Gross Group vállalatokról van szó.

A jelentés szerint a két vállalat összesen 38 szállítmányt hozott be Olaszországból, az illegális hulladékot szállító kamionok pedig a borsi és a nagylaki határátkelőknél léptek be Románia területére.

Az Adevărul úgy tudja, hogy a hivatalos papírokon az szerepelt, hogy a szállítmányt újrahasznosítják, illetve nyersanyaggá alakítják majd át. A valóságban viszont az történt, hogy a behozott illegális hulladékot a Mezőgazdasági Termelő Szövetkezet (CAP) elhagyott istállóiban, Borosjenő és Rév települések közelében hagyták, ahol a Környezetvédelmi Őrszolgálat végül meg is találta azokat.

A lap megjegyzi, hogy Trifa Solonca, egy másik bihari céget, a nagyváradi Ikosro SRL -t is vezeti olyan személyekkel közösen mint Caserta Antonio, Monna Gianni és Marraffa Giuseppe Antonio, akik az olaszországi illegális hulladékgazdálkodásban tevékenykednek, és akiket úgy ismernek a félszigeten, mint "hulladékmaffia".

Romániában és Bulgáriában, csakúgy, mint Olaszországban, a hulladékkezelési üzletet gyakran kétes hátterű figurák irányítják, korrupt módon. Magas rangú politikusok vesznek részt benne, akik a környezetvédőket radikálisoknak állítják be, akiket állítólag „a nyugati versenytársak fizetnek az ország gazdasági fejlődésének lelassítása érdekében. (Adevărul/hírszerk.)

Nyitókép: Adevărul

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >