2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Két erőteljes földrengés rázta meg Zágrábot vasárnap

2020. március 22. 11:15, utolsó frissítés: 11:55

A Richter-skála szerint 5,3-as magnitúdójú földrengés rázta meg vasárnap hajnalban a horvát fővárost – közölte a világ földrengéseinek mérésével foglalkozó emsc-csem.org oldal. A honlap szerint a rengés epicentruma a hétszázezres Zágrábtól hét kilométerre északra volt, tíz kilométeres mélységben.


Az erős rengést fél hét előtt néhány perccel regisztrálták, amit fél órával később újabb 5-ös erősségű rengés követett hét óra egy perckor. Végül újabb félóra elteltével egy harmadik 3,7-es erősségű földrengés következett.

Az 5,3-as rengés közepesen ritka, évente nagyjából 800-at regisztrálnak 5-6 magnitúdójú földrengésből. 4-5 közöttiből évente átlagosan több mint hatezer van, 6-7 közöttiből csak nagyjából száz. Az ilyen rengéseknél a szerkezetileg gyenge épületekben komoly károk is keletkezhetnek – írja a Wikipedia.

Az emberek a földrengések miatt pánikba estek és többen meg is sérültek. Megrongálódott a város jelképének számító katedrális; a rengést Magyarországon is érzékelték.

Zágráb. Forrás: jutarnji.hrZágráb. Forrás: jutarnji.hr


A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a zágrábi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben.

A zágrábi mentőszolgálat illetékese a Jutarnji List című napilappal azt nyilatkozta, a legtöbben csak könnyebb sérüléseket szenvedtek, egy gyerekre egy épület tetejének része esett rá, de az ő állapota is stabil.

A jutarnji.hr újság beszámolója szerint a horvát biztonsági erők evakuálták otthonából Zoran Milanović horvát államfőt.

A horvát belügyminisztérium arra kérte az embereket, hogy hagyják el a lakásaikat, amíg nem kapnak további utasításokat a szeizmológusoktól, viszont a koronavírusra való tekintettel kerüljék a csoportokban való tömörülést, és tartsák egymástól a szükséges távolságot.

(hírszerk./Index/emsc-csem/ jutarnjilist.hr, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >