2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Aláírásgyűjtés: a fatolvajokat senki sem ellenőrzi, ezért a szükségállapot idejére függesszék fel az erdőkitermelést!

2020. március 28. 22:02, utolsó frissítés: 22:02

Aláírástgyűjtést kezdeményezett az Agent Green környezetvédelmi szervezet, hogy a szükségállapot idejére függesszék fel az erdőkitermelést, illetve a vadászatot.


A Ludovic Orbannak címzett felhívásban több szempontra is felhívják a miniszterelnök figyelmét:

* Állításuk szerint az elmúlt héten rekordméreteket öltött a fakitermelés. Hivatalosan összesen 79965 szállítmány indult útnak, de ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy az Országos Erdőleltár adatai szerint minden törvényesen kivágott fára egy illegálisan kidöntött is jut.

* Figyelmeztetnek, hogy március 23-tól az erdészeti felügyelet és a környezetvédelmi őrszolgálat csak online tudja végezni a munkáját, így az illegális fakitermelőket és az orvvadászokat senki sem tudja féken tartani.

* Az írják, hogy a nagy fafeldolgozó üzemek Brassó, Szászsebes, Radóc és Curtea de Arges környékén kihasználják a helyzetet és nagy kapacitással működnek anélkül, hogy az országnak bármiféle haszna származna belőle.

* Ezzel szemben románok milliói fáznak otthonaikban, mert nincs pénzük tűzifára, és így még jobban ki vannak téve a koronavírus általi megbetegedésnek. Felróják a nagy külföldi fafeldolgozóknak, hogy egyik sem ajánlotta fel a segítségét a járvány idején, mivel minden fadarabot feldolgoznak, és exportra szánnak.

* Ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az erdők védelme mennyire fontos ebben az időszakban. Mint írják, a légszennyezés gyengíti az immunrendszert, és így a polgárok még sebezhetőbbek lesznek a vírussal, illetve az általa kiváltott betegséggel szemben. A leszennyezés leküzdésében pedig állításuk szerint az erdőnek van a legnagyobb szerepük.

A kezdeményezést itt lehet aláírni.
(hírszerk.)Nyitókép: A szászsebesi "erdővágóhíd". Forrás: az Agent Green Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >