2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kutatás: a természet pusztításának, az állatfajok veszélyeztetésének eredménye a Covid-szerű vírusok megjelenése

2020. április 09. 18:10, utolsó frissítés: 18:10

Az emberi tevékenység (elsősorban az egyre terjeszkedő mezőgazdaság és a vadászat) a biodiverzitás nagyarányú csökkenését okozta. A zoonotikus (állatról emberre terjedő) betegségeket okozó vírusoknak pedig, mint amilyen a Covid-19 kórokozója, ez igen kedvező - erre a következtetésre jutott egy ausztrál-amerikai kutatócsoport.


A szakemberek 142 olyan, emlősökben élő vírust követtek nyomon, melyekről tudható, hogy az emberre is átterjedhetnek. Majd pedig az eredményeiket összevetették a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájával, és érdekes következtetésekre jutottak. Kiderült, hogy a háziasított állatoknak, illetve az emberi jelenléthez alkalmazkodott vadállatoknak sokkal több "közös" vírusa van az emberrel, mint azoknak a vadon élő emlősöknek, amelyek távol maradnak az embertől.

Körülbelül nyolcszor annyi közös vírusa van az emberrel azoknak a fajoknak, melyek az emberrel, illetve az ember közelében kénytelenek élni, mint azoknak, melyeket az ember még nem zavar túlzott mértékben a természetes élőhelyein. A Proceedings al Royal Society B nevű szaklapban közölt cikk egyik érdekessége, hogy összefüggést igazol a zoonotikus vírusok terjedése, illetve a vírusgazda állatfajok veszélyeztetetettségi foka között.

Eszerint minél szorultabb helyzetben van egy faj, például az élőhelyei felszámolása miatt, annál nagyobb a valószínűsége, hogy betegséget okozó vírust "ad át" az embernek. A kutatócsoport szerint ez fokozottan érvényes a főemlősökre (majmokra), illetve a denevérekre.

"A vírusok állatról emberre való átterjedése annak az eredménye, amit az ember művel a természettel és az állatok élőhelyeivel. Ennek következménye, hogy ezek fajok átadják nekünk a vírusaikat. Az ember ilyen jellegű tevékenysége egyidőben veszélyezteti a fajok túlélését, illetve növeli a fertőzések valószínűségét. Több faktor szerencsétlen egybeesése pedig olyan helyzetekhez vezethet, mint amilyenben most vagyunk" - véli Christine Kreuder Johnson, a kutatócsoport vezetője.

Hozzátette: nagyon óvatosnak kel lennünk akkor, amikor vadállatokkal érintkezünk. Mint írják, világszinten évente 2 milliárd megbetegedés, illetve 2 millió haláleset írható a zoonotikus betegségek számlájára.

Ezzel párhuzamosan több mint 200, vadállatokkal foglalkozó szervezet kérte az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), hogy tegyen olyan ajánlásokat, melyek révén végleg betiltódnak az vadállat-piacok. Az állatvédők emlékeztetnek: a mostani kínai koronavírus-járványt okozó vírus egy kínai piacról indult, ahol élő vadállatokat árultak.

Mint írják, a vadállatok piaci árusításának globális szintű betiltása, illetve a kereskedelem korlátozása révén megszűnne az egyik fő tényező, amely a fajok létét veszélyezteti. (g4media.ro, Proceedings al Royal Society B, hírszerk.)

Fotó: Peter Neumann/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >