2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Környezetvédelmi miniszter: júniustól beindulhat a fa útját követő SUMAL rendszer

2020. április 10. 16:51, utolsó frissítés: 16:51

Április végén elkezdhetik tesztelni az erdőkivágásokat nyomon követő SUMAL rendszert - jelentette be Costel Alexe környezetvédelmi miniszter.

A SUMAL applikáció a fa útját követi a kitermeléstől az értékesítésig, a feldolgozásig, GPS-en követhető lesz a szállítmányok útja, és fotók is lesznek róluk.

A SUMAL júniustól kezdhet élesben működni. Lehetőségünk lesz pontosan tudni, hol van éppen egy tehergépkocsi az erdőből való indulásától a raktárba való megérkezéséig, vagy a raktártól a kliensig - magyaráta Alexe.

Costel Alexe a Iasi megyei Dobrovăț erdő megtekintése után nyilakozott, ahol a helyi sajtó masszív illegális erdőirtásokról számolt be. A miniszter szerint azonban hamis hírekről van szó, oroszországi és tavalyi, az Erdélyi Szigethegységben készült erdőirtásos képeket mutattak be úgy, mintha a dobrovati erdőben készültek volna. Kaszálók és állatok etetésére szolgáló területek voltak drónnal filmezve akként bemutatva, mintha letarolt erdők lennének, és nemrég erdősített területek, ahol a csemeték nem zöldültek ki, szintén erdőirtásként voltak tálalva - nyilatkozta a miniszter.

A SUMAL-nak 11 modulja lesz, többek között az erdőőrség, az ágazatban dolgozó cégek, az erdőkezelők és a lakosság számára külön-külön modulokat építettek bele. Az Erdőfelügyelő (Inspectorul Padurilor) modult a lakosságnak szánják: egy mobiltelefonos applikációt és egy webes platformot is magában foglal majd, ahol az állampolgárok ellenőrizhetik az általuk látott faanyag-rakományok törvényességét. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >