2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tíz évre felfüggeszti Románia a rönkfa EU-n kívüli exportját

2020. április 23. 16:27, utolsó frissítés: 16:31

A képviselőház kedden elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amelynek értelmében Románia 2021. január elsejétől felfüggeszti a rönkfa Európai Unión kívülre történő exportját. A törvényjavaslatot 116 igen és 1 tartózkodás mellett fogadta el a képviselőház, amely döntéshozóként szavazott az ügyben.


Az elfogadott törvény értelmében a törvényszegőket 3 évig terjedő börtönbüntetéssel vagy 100 ezer lejes bírsággal lehet majd sújtani.

Cornel Zainea USR-s képviselő elismerte, hogy fontos döntés született csütörtökön az ügy kapcsán a képviselőházban, ugyanakkor hozzátette: ez még mindig csak egy „hangyalépés előre”, és szerinte létre kellene hozni egy DNA-hoz hasonló szervezetet, amely a fakitermelést felügyeli és megakadályozza az érdők és nemzeti parkok kizsákmányolását.

A törvény megszavazása előtti vitán Florin Roman, a PNL képviselője elmondta, hogy idén hivatalosan még nem exportáltak rönkfát az EU-n kívülre Romániából. Victor Ponta is megerősítette ezt az állítást később, viszont a Pro Románia elnöke azt is hozzátette, hogy Ausztriába azért exportáltak.

A szükségállapot ideje alatt egyébként rengeteg kritika érte a kormányt az illegális erdőkitermelés kapcsán.

Korábban az Agent Green környezetvédelmi szervezet kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy a szükségállapot idejére függesszék fel az erdőkitermelést, illetve a vadászatot Romániában.

Mi is beszámoltunk róla, hogy a természetvédelmi aktivisták egyre élesebben kritizálják Costel Alexe környezetvédelmi minisztert, mivel szerintük a tárcavezető hat hónapi munkássága alatt nem vitte előbbre a természetvédelem ügyét, pedig kötelezettségszegési eljárás van folyamatban Románia ellen az illegális erdőkitermelés miatt.

A miniszter később bejelentette, hogy április végén elkezdhetik tesztelni a fakitermelés ellenőrzését lehetővé tevő SUMAL rendszert, amely applikáció nyomon követi a fa útját, így a kitermeléstől az értékesítésig, illetve a feldolgozásig GPS-en követhető lesz a szállítmányok útja, és fotók is lesznek róluk. A miniszter április elején még azt is fontolóra vette, hogy a szükségállapot idejére leálljon a teljes fakitermelés az országban, végül azonban mégsem vezette be a kért szigorító intézkedéseket. (G4Media.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >