2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Kolozs megyei tanács szerint működésre kész Románia legmodernebb hulladékkezelő központja. A civilek szerint még vannak kérdések

2020. május 06. 12:40, utolsó frissítés: 12:49

Nyolc évnyi munka után sikeresen befejeződött Kolozs megye legnagyobb környezetvédelmi befektetése, és Románia "legnagyobb és legmodernebb hulladékkezelő központja" készen áll az üzembe helyezésre– írja sajtóközleményében a Kolozs Megyei Tanács.
A közlemény szerint befejeződött az új központ (CMID) működését biztosító eljárás, és lezárult a környezetvédelmi engedély megszerzése céljából megszervezett nyilvános vita, és a Megyei Tanács mindent elkövetett, ami rajta múlott ebben a kérdésben. Alin Tișe, a Kolozs Megyei Tanács elnöke azt nyilatkozta, hogy az új hulladékkezelő központ képes lesz arra, hogy „egyszer és mindenkorra véget vessen a környezetvédelmi problémáknak” a megyében.

Most kezdődik az a folyamat, amelynek során meghatározzák azokat az eljárásokat, amelyek révén megállapítják, hogy hogyan fogják majd átvenni a Kolozsvárról és Kolozs megyéből származó hulladékot a szétválogatás és ökologizálás megvalósítása végett. A közleményben még az áll, hogyha a jelenlegi ideiglenes RADP (kolozsvári közterület-fenntartó vállalat) szeméttelep meghaladta a maximális kapacitása 75%-át, akkor az új központ veszi majd át a szerepét és oda már nem szállítanak több hulladékot.

Szakáts István civil aktivista, a szeméttelepet problémáját tematizáló online petíció kezdeményezője elmondása szerint a Kolozs Megyei Tanácsnak már 2012 óta működésbe kellett volna helyeznie az integrált hulladékgazdálkodási központot, viszont ez nyolc év elteltével sem sikerült. Véleménye szerint ugyanis egyrészt a megyei tanács még mindig nem szerezte meg a környezetvédelmi ügynökség engedélyét a szeméttelep működtetéséhez, illetve jelenleg úgy kezdené el részben működtetni, hogy egyelőre csak az adminisztratív épületek és a szeméttároló első modulja működőképes a háromból.

Mivel normál körülmények között egyetlen szeméttelep sem működhetne érvényes környezetvédelmi engedély nélkül, Szakáts szerint a Kolozs Megye Tanács inkább megkerülte a rendszert. Emlékeztetett, a megyei tanács először 2020 januárjában kérte a környezetvédelmi ügynökség engedélyét, aminek 30 napos közvitára bocsátásának idején Szakáts is kifogást emelt. A megye folyamodványát elutasították, ezért a megyei tanács csak azt követően fordulhatott újra a környezetvédelmi ügynökséghez, miután elvégezte módosításokat és kiegészítéseket, amit az kért. Ezt követően márciusban újra leadta a kérését, az erről szóló dokumentumok megtalálhatóak a környezetvédelmi ügynökség oldalán itt és itt.

Erről Szakáts csak a közvitára bocsátás 29. napján szerzett tudomást a megyei tanácstól. Miután átolvasta a dokumentumokat és újabb kifogásolni valókat talált benne, ezeket petíció formájában fogalmazta meg április 28-án – annak érdekében, hogy az új hulladékkezelési központ ne veszélyeztethesse a környezetet és a Kolozs megyei lakosok egészségügyi állapotát.

Amikor már 40 aláírója volt a petíciónak, elküldte a környezetvédelmi ügynökséghez (jelenleg eddig 80 személy írta alá). Szakáts István azért kifogásolja az integrált hulladékgyűjtő telep beindítását, mivel szerinte az oda hordott szemetet jelen pillanatban nem lehet megfelelő módon kezelni. Ezt a petícióban azzal indokolta, hogy a pataréti szeméttelephez hasonlóan már az új szeméttelepen is gyűl a csurgalék (az esővíz összekeveredve a hulladékkal csurgalékot hoz létre). Számításai szerint Kolozsváron átlagosan napi 136 köbméter eső esik, miközben a szeméttelep csurgaléktisztítója csupán 106-ot képes kezelni, arra következtetett, hogy így minden nap megjelenik 30 köbméter csurgalék, amit nem kezeltek és kapacitás hiányában nem is tudnak majd. Ez pedig a szemétlerakót csúszásveszélyessé is teszi.

Szakáts ezért úgy véli, hogy a Kolozs Megyei Tanács márciusi kérését is el fogja utasítani a környezetvédelmi ügynökség. Véleménye szerint Alin Tișe, a megyei tanács elnöke éppen ezért fordult a szükségállapot ideje alatt megbízott Kolozs megyei különleges katasztrófavédelmi bizottság elnökéhez, a prefektushoz, akitől az integrált hulladékkezelési központ soron kívüli működésbe helyezését kérte. Tișe azzal indokolta kérését, hogy a RAPD szeméttelep rövid időn belül fel fog telni. A különleges katasztrófavédelmi bizottság jóvá is hagyta a megyei tanács kérését, csak azt kérte, igazolja a szeméttelep feltelésére vonatkozó állítását. Viszont a megyei tanácselnök könnyedén fogja tudni azt igazolni, mivel erről már múlt időben írt a környezetvédelmi ügynökséghez márciusban letett engedélykérésben is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >