2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Macskák és koronavírus: inkább az állat kaphatja el az embertől, és nem fordítva?

2020. május 08. 17:31, utolsó frissítés: 17:32

Spanyol kutatók első alkalommal mutatták ki az országban a koronavírus-fertőzést egy házimacskában. Ez a hatodik dokumentált eset globálisan, hogy egy házimacskát COVID-19-cel diagnosztizáltak. Az esetről a katalán La Vanguardia regionális lap számolt be pénteken; mint írják, az állatnak egyéb egészségügyi problémái is voltak, ezért elaltatták. A Negrito nevű macska egy olyan család háziállata volt, ahol több személy is koronavírusban betegedett meg. A macskát magas lázzal, légzési problémákkal szállították állatkórházba, de szívelégtelensége is volt, ezért az eutanázia mellett döntöttek.

A katalán állategészségügyi szolgálta szakértője, Joaquin Segales szerint a macskák az emberektől kaphatják el a koronavírust, így a járvány járulékos áldozataivá válnak. Annak esélye, hogy egy macska fertőzzön meg egy embert koronavírussal, elég csekély, az emberek elsősorban más emberektől kapják el a betegséget - hívta fel a figyelmet.

Az eddig publikált tudományos kutatások szerint a macskák az egyik olyan faj, amelyik különösen érzékeny a koronavírus-fertőzésre, a hörcsögök, görények, nutriák, főemlősök és a kutyák mellett.

Joaquin Segales kiemelte, eddig az összes macskafertőzés esetében az állat egy olyan családhoz tartozott, ahol volt koronavírusos megbetegedés, és a legvalószínűbb, hogy az állatok ezektől a személyektől kapták el a fertőzést.

A szakértő azt is hangsúlyozta, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezzel kapcsolatos ajánlását érdemes betartani, miszerint a koronavírusos személyek a háziállatokkal való fizikai kontaktus előtt és után is mossanak kezet, ugyanígy akkor is, amikor az állat tárgyait vagy élelmét kézbe veszik vagy megérintik. A WHO azt is leszögezi, a betegek ne puszilgassák a háziállatokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >