2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az amazóniai esőerdőkben rekordokat döntött az erdőirtás a koronavírus-járvány közepette

2020. május 09. 12:40, utolsó frissítés: 12:40

Idén áprilisban 64 százalékkal több fát vágtak ki a Föld tüdejének is nevezett Amazonas-medencében, mint egy évvel korábban. Ez az jelenti, hogy csak a negyedik hónapban 400 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki. A brazil kormány már a hadsereg bevetését is engedélyezte az illegális fakitermelők megfékezésére, közölte az Euronews helyi forrásokra hivatkozva.


A koronavírus-járvány egyébként is megnehezíti az ország mindennapjait. Brazíliában két héttel ezelőtt még a 60 ezret sem érte el a fertőzöttek száma, most viszont már a 150 ezerhez közelít, a halottak száma pedig már a 10 ezer főt is meghaladta, így az ország már a világ egyik legnagyobb járványgócpontjának számít.

Jair Bolsonaro államfő a válságban lévő gazdaság újraindítását sürgeti, a szövetségi államok vezetői azonban tovább szigorítanak az óvintézkedéseken, hogy valahogy uralni tudják a helyzetet.

Az esőerdők védelméért küzdő csoportok szerint a járvány miatt a hatóságok ugyanis kevesebb figyelmet fordítanak az erdőirtások elleni közdelemre, a fakitermelők pedig természetesen nem törődnek a vírussal az Amazonas eldugott pontjain.

Úgy tűnik az illegális fakitermelőknek nagyon is jót tett a koronavírus járvány. Mi is számos hírben foglalkoztunk azzal, hogy Romániában is nagyobb mértékben lopják a fát a kijárási tilalom miatt, jobban mondva kihasználva azt, hogy az ellenőrző szervek csökkentett kapacitással működnek.

Az Agent Green Egyesület azt állítja, hogy március elején óriási mértékben megugrott a rönkszállítmányok száma, és aláírásgyűjtést is kezdeményeztek azért, hogy a szükségállapot idejére tiltsák be a fakitermelést, mivel rengeteget lopnak. Costel Alexe környezetvédelmi miniszter szerint erre úgy reagált, hogy ez az egész nem igaz, és csupán egy manipulációs kampány folyik.

Nemsokkal ezután a képviselőház elfogadott egy olyan törvénytervezetet, amelynek értelmében Románia 2021. január elsejétől tíz évre felfüggeszti a rönkfa Európai Unión kívülre történő exportját. Ezt a törvényt is sok kritika érte, mivel sokan azt kifogásolták, hogy az EU-n belül még mindig ugyanúgy exportálhat rönkfát az ország.

Egyébként Románia ellen korábban kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Bizottság az illegális fakitermelés miatt. (Euronews/hírszerk.)

A nyitókép csak illusztráció. Forrás: Wikipédia

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >