2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Macskaalom, szigetelés és mesterséges föld készülhet a használt pelenkákból

2016. szeptember 09. 12:01, utolsó frissítés: 2016. szeptember 12. 11:17

Csak egyedül Nagy-Britanniában évente 3 milliárd eldobható pelenka kerül a szemétre, ez a szám az Egyesült Államokban 20 milliárd. Világszerte hatalmas probléma a használt pelenka okozta környezeti terhelés, és mindeddig nem igazán találtak megoldást ennek a hulladékfajtának az újrahasznosítására. A pelenka egyébként több száz év alatt bomlik le.


A Biorizon vállalat Waste2Aromatics nevű, holland projektje több vállalatból álló konzorciummal - például a pelenka-újrahasznosítással foglalkozó Knowaste-tel - dolgozik együtt egy olyan technológiai eljáráson, amely a használt pelenkákból kivonná a fa alapú szálakat, és azt a kozmetikumiparban felhasználható bio-aromásvegyületek előállítására használná. Ezeket az aromás vegyületeket jelenleg a kozmetikumiparban fosszilis tüzelőanyagokból állítják elő.

Murk van Rooijen projektmenedzser szerint a következő 18 hónapban már beindítják kis mennyiségben a gyártást. A tervek szerint Hollandiában építenének egy gyárat, ahol a technológiát alkalmaznák, a termelés 2019-ben indulhatna be.

A Knowaste brit igazgatója, Paul Richardson szerint a Waste2Aromatics-hoz hasonló projektek jelentik a pelenka-újrahasznosítás jövőjét. A Knowaste célja, hogy a Nagy-Britanniában kidobott pelenkák és egyéb hasonló kozmetikai termékek 18%-át feldolgozza, ezért a következő öt évben 5-7 ezzel foglalkozó újrahasznosító létesítményt tervez építeni. A vállalat a korábbi nehézségek és kudarcok ellenére szerinte sikeres lesz, az újrahasznosított pelenkákból macskaalom, szemeteskukák és szigetelőanyag készül jelenlegi üzemeikben.

Ezeket a kezdeményezéseket a nagy pelenkagyártó cégek is támogatják, a Pampers pedig létrehozott egy saját kísérleti újrahasznosító üzemet, ahol a tervek szerint utcai padokat, iskolai bútort, palackdugókat készítenek majd a pelenkákból. Még számos hasonló pilot projekt létezik, például a DYCLE startup a pelenkák komposztálható elemeiből szintetikus, termékeny talajt állít elő, amelyen zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. (The Guardian)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >