2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Drónok segítségével ültetnek fákat Kanadában

2020. május 18. 08:36, utolsó frissítés: 08:36

A Flash Forest nevű kanadai startup elkezdett üzemeltetni olyan drónokat, amelyeket olyan kis tartályokkal szerelt fel, amelyekből a szerkezet vetőmagokat lövellhet a földbe, azokból pedig a remények szerint új fák nőnek majd ki - írja a Fast Company.

A drónokat Torontó északi részén helyezték üzembe, ott ugyanis egy szabadtéri tűzeset miatt nagyon sok fal elpusztult a közelmúltban.

A drónok értelemszerűen az embernél sokkal gyorsabban dolgoznak, a cég szerint egy hónap alatt 40 ezer új fára elegendő magot szórnak a talajra, de a végső cél legalább egymilliárd új fa.

A startup szerint programjuk olcsóbb is, mint a rendes fásítási munkálatok, hiszen eleve gépekkel dolgoznak - azoknak pedig se fizetést, se szállást nem kell adni.

A program szerint a vállalat az ültetés után két hónappal, majd egy vagy két évvel később is ellenőrizni fogja az elültetett palánták fejlődését.

Mivel fontosnak tartják a biodiverzitást, ezért igyekeznek olyan fákat ültetni, amelyek őshonosak a környéken. Az ültetés előtt a terepre küldenek egy drónt ami feltérképezi a területet, az adatok alapján pedig megállapítják a legjobb helyeket, amelyek talaj szempontjából a legmegfelelőbbek. A drónok ezt követően kezdik el szétdobálni a magokat a területen. (HVG.hu/fastcompany.com)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >