2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Környezetvédelmi őrség: nem vihetnek több szemetet a Kolozs megyei új hulladékkezelő központba

2020. június 02. 17:36, utolsó frissítés: 2020. június 03. 15:07

A környezetvédelmi őrség figyelmeztette a Kolozs Megyei Tanács elnökét Alin Tișet, hogy nem vihetnek több szemetet a Kolozs megyei hulladékkezelő központban (CMID), mert azt illegálisan helyezték működésbe.


A CMID-et nyolc évnyi várakozás után nem rég adta át a Kolozs Megyei Tanács, azonban ahelyett, hogy eleget tett volna az engedélyeztetés érdekében a környezetvédelmi ügynökség kéréseinek, inkább a szükségállapot ideje alatt megbízott Kolozs megyei különleges katasztrófavédelmi bizottság elnökéhez fordult és kérte az integrált hulladékkezelési központ soron kívüli működésbe helyezését, írja a Ziar de Cluj.

Tișe azzal indokolta kérését, hogy a RADP (kolozsvári közterület-fenntartó vállalat) által működtetett ideiglenes szeméttelep rövid időn belül fel fog telni, vagyis már elérte a kapacitása 75%-át. A különleges katasztrófavédelmi bizottság ennek fényében jóvá is hagyta a megyei tanács kérését, csak azt kérte, igazolja a szeméttelep feltelésére vonatkozó állítását. Ez meg is történt, így a CMID elvben működésbe állhatott.

Simona Mărincaș a környezetvédelmi őrség vezetője azonban cáfolta Tișe állításait. Elmondása szerint a RADP pataréti lerakója egészen addig működhet, amíg el nem éri a 100%-os telítettséget (358 000 tonna), vagyis nem volt indokolt az erre való hivatkozás. Az előírt feltétel csak az, hogy a 75% elérése után lehetőleg oldják meg a szemét egy részének átszállítását egy már engedélyezett telepre, hogy ne teljen fel teljesen.

A környezetvédelmi őrség vezetője emlékeztetett: az ideiglenes telep valójában már 2015-ben elérte a 75%-os telítettséget. A szemét egy részét egyébkény már 2015 szeptembere óta más megyékben helyezik végső tárolásra, 17%-át pedig újrahasznosítják. Hangsúlyozta, a CMID működtetése és a szemét ottani elhelyezése a környezetvédelmi ügynökség engedélye nélkül mindenképpen illegális.

(hírszerk./ziardecluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >