2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Látványos pusztítást végeztek a Néra-szurdok Nemzeti Parkban, de állítólag legálisan

2020. június 05. 17:52, utolsó frissítés: 17:52

Mihai Goţiu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora tett közzé a Facebook-oldalán olyan felvételeket, amelyek a Krassó-Szörény megyei Néra-szurdok-Beusnica Nemzeti Parkban készült pusztításról tesznek tanúbizonyságot. A nemzeti park egyébként az UNESCO-s védelem alatt álló érintetlen erdők közvetlen közelében fekszik.A szenátor egy másik bejegyzésében Costel Alexe környezetvédelmi miniszteren és Ludovic Orban miniszterelnökön kérte számon a park területén véghezvitt rombolást, amely során kotrógépek túrták fel a földet, illetve fák tucatjait vágták ki vagy szakították ki gyökerestől.A szenátor azt állítja, hogy a területen „szisztematikus” természetrombolás folyik, és a folyamatosan szállítják el a kivágott fákat. A környéken élő emberek is fákkal telerakott autókról számoltak be neki.

A szenátor szerint ahhoz, hogy az ehhez hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg, feltétlenül szükség van arra, hogy a szenátuson átmenjen az úgynevezett „erdő-DNA”-ról szóló törvény, és meg lehessen alapítani a Környezetvédelmi Bűncselekményeket Vizsgáló Ügyészséget (DIIM), amely kimondottan a természetvédelmi vonatkozású bűncselekményeket derítené fel (illegális fakivágás, hulladékkereskedelem, környezetszennyezés), illetve vinné bíróság elé.

Az eset kapcsán az Adevărul a Romsilva állami erdővállalathoz fordult, hogy a térségben történő munkálatokról érdeklődjenek. A lapot arról tájékoztatta a Romsilva, hogy a térségben zajló erdészeti munkálatok legálisak és minden engedély megvan hozzá.

A Romsilva egyébként a lapnak elküldött válaszában hangsúlyozta, hogy a területen folyamatos ellenőrzéseket tart a környezetvédelmi őrség, de eddig nem észleltek olyan szabályszegést, ami a térség állatvilágát veszélyeztetné, viszont azonosítottak néhány szabályellenes esetet, köztük egy mellékút építését is, amelyre nem volt engedély, ilyen esetben pedig büntetnek.

A lapnak eljuttatott közleményükben ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy az elmúlt években sok politikus próbált már magának politikai tőkét kovácsolni az erdőgazdálkodás, illetve a természetvédelmi parkok kezelésének kérdésével, úgy, hogy közben a valósággal teljesen ellentétes információkat terjesztettek. (Adevărul/hírszerk.)

Nyitókép: Mihai Goţiu/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >