2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pásztor Sándor: megvan a szolgáltató, és indulhat a szemétbegyűjtés Bihar megyében

2020. június 09. 18:00, utolsó frissítés: 18:00

A Bihar Megyei Tanács befejezte a regionális szemétgazdálkodási projektet és minden illegális szeméttelepet lezártak, jövő hónaptól pedig a prefektussal közösen szorgalmazni fogják, hogy a környezetvédelmi őrség folyamatosan ellenőrizze az illegális hulladéklerakókat is - nyilatkozta a Transindex megkeresésére Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke.

A tanácselnököt a megyében található illegális szemétlerakókkal kapcsolatban kerestük meg, mivel Bihar megyében százegy település közül csak ötben nem talált ilyen illegális szemétlerakót a Bihar Megyei Környezetvédelmi Őrség.

Pásztor Sándor szerint a Bihar Megyei Tanács befejezte a regionális hulladékgazdálkodási projektet, amibe beletartozik az is, hogy minden illegális szeméttelepet lezártak. A különböző régiókban a megyei tanács hulladék-átvevőket hozott létre, tendert írt ki, licitet hirdetett, amire akadt is jelentkező, mégpedig az ECOLECT GROUP Bihor nevű cég foglalkozik azóta ezzel. A megyei tanács a múlt hónapban határozattal átadta ennek a cégnek a regionális szemétlerakó központot. Ezt követően az Ecolect kiszervezte a szemétgyűjtést, így elkezdődhetett a hulladékgyűjtés. Mint mondta, egyetlen helyen, Nagyváradon nem sikerült mindezt teljesen kivitelezni, ugyanis a város vezetése saját maga szerette volna a licitet megszervezni. Ezért ott még nincs megoldva a tender.

A Bihar megyei prefektus a múlt héten elrendelte a prefektúrához tartozó környezetvédelmi őrség ellenőrzési körútját, amelynek során az őrség 96 településen talált illegális szemétlerakót.

A környezetvédelmi őrség ellenőrzésének eredménye kapcsán Pásztor érdeklődésünkre elmondta, a környezetvédelmi őrség azért találhatott a megvalósításaik ellenére is 96 illegális szemétlerakót, mivel a regionális szemétszolgáltatás bevezetésére a határidő 2022 volt, de a Bihar Megyei Tanács hamarabb is meg tudta oldani, így már most elindulhatott a projekt.

„Most felébredtek, hogy találjanak valamit. De nincsen ezzel semmi gond. Most lehet, hogy helyenként még találnak problémákat. De már elindult az egész folyamat, mert megvan a szolgáltató, és indul a szemétbegyűjtés. Szerintem ez maximum még egy hónap” – – mondta a tanácselnök. Hozzátette, a környezetvédelmi őrség által talált 96 illegális szeméttelep nem az ő vagy a megyei tanács hatásköre. Az ő dolguk ugyanis az volt, hogy egy európai projektet végigvigyenek, ami megtörtént, és biztosították is a szolgáltatást.

„Innentől kezdve, ha vannak gondok, akkor fel kell hívni az adott önkormányzatot, hogy mi történt. Illetve a szolgáltatónak a feladata megoldani” – szögezte le a megyei tanács elnöke. Mint mondta, a prefektus és a megyei tanács is szorgalmazni fogja, hogy a továbbiakban a környezetvédelmi őrség folyamatosan ellenőrizze az illegális szemétlerakókat. Egyelőre azonban ennél problémásabbnak látta, hogy azzal kell megküzdeniük Nagyváradon, hogy Kolozsvár szemetét is átvegyék.

Mint írtuk, a 96 település közül a hatóságok csak kettő esetében szabtak ki büntetést, Hegyközpályi és Mezőszakadát polgármesteri hivatalainak egyenként 30 000 lejt kell kifizetniük, amiért inkább elégették a szemetet, mintsem beszállíttatták volna Nagyváradra.

Az első bírságot Hegyközpályi község polgármesteri hivatala kapta, mivel az őrség emberei május 29-én azon kapták a hivatal alkalmazottait, hogy a község tulajdonához tartozó, közel 1000 négyzetméteres területen égetik a szemetet. Az esetnek az volt az előzménye, hogy egy hónappal a május végi történtek előtt a környezetvédelmi őrség munkatársai az említett területen 300 köbméternyire becsülték az ott lévő hulladék mennyiségét, és felszólították a polgármesteri hivatalt, hogy minél előbb csökkentse a környezetszennyezést a telken. A hivatal, úgy tűnik, ezt szemétégetéssel szerette volna megoldani, viszont a 211/2011-es törvény értelmében ez a módszer törvénytelennek számít.

A környezetvédelmi őrség jelentése szerint a polgármesteri hivatal alkalmazottai egyébként máshonnan is szállítottak oda szemetet, feltehetőleg azzal a szándékkal, hogy kiegyenlítsék a területet, majd földdel betakarják az ott található letarolt szemétdombokat. Az őrség emberei követelték a megnyújtott tüzek eloltását és a helyzet orvoslását is. A kiszabott bírság mellett továbbá arra kötelezték a polgármesteri hivatalt, hogy - az előírásoknak megfelelően - a szemetet szállítsák el a Bihar megyei hulladéklerakóba.

Mezőszakadát községben is bírságot osztottak ki az őrség emberei a hulladék illegális eltüntetésére tett kísérlet miatt. Itt is a polgármesteri hivatal emberei igyekeztek eltüntetni a hulladékot, azonban annak mennyiségéről a környezetvédelmi őrségnek tudomása volt, mivel korábban már végeztek ellenőrzéseket a területen. A hivatal emberei itt is elegyengették a hulladékhegyeket, majd földdel igyekeztek betakarni a szemetet. Itt annyival is súlyosabb a helyzet, hogy a terület egy, a Sebes-Körös völgyében kijelölt Natura 2000-es természetvédelmi területen fekszik. A környezetvédelmi őrség itt is 30 ezer lejes bírságot szabott ki, és kötelezte a polgármesteri hivatalt a szóban forgó terület megtisztítására. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >