2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tovább terjed a sertéspestis, közel 300 gócpont van az országban

2020. június 20. 10:36, utolsó frissítés: 10:36

Huszonnégy megye 150 településén 272 afrikai sertéspestis-gócot tartanak nyilván jelenleg – közölte pénteken az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA).


Az elmúlt egy hét alatt tíz új fertőzésgóc jelent meg (Bihar megyében 3, Dâmboviţa megyében 2, Brassó, Dolj, Prahova Brăila, és Fehér megyében egy-egy) és hetet sikerült felszámolni (hatot Teleorman, egyet Brassó megyében).

A kórt 3688 vaddisznónál is kimutatták.

Az intézmény tájékoztatása szerint az afrikai sertéspestis 2017. július 31-ei első megjelenése óta országos szinten 15.129 sertéstulajdonost kártalanítottak, nekik összesen 440,97 millió lej kártérítést utaltak.

Az ANSVSA felhívja a figyelmet, hogy a sertéspestissel való fertőzés gyanúját azonnal jelenteni kell, az állatokat pedig meg kell semmisíteni.

Az afrikai sertéspestis az emberre nem ártalmas, ám a megfertőződött állatok kivétel nélkül elpusztulnak. A betegséget nem lehet kezelni, és nem létezik védőoltás sem ellene, csak a szigorú állategészségügyi előírások betartásával lehet elejét lehet venni a kór terjedésének.

Az év eleje óta Románia mellett Bulgáriában, Ukrajnában, Belgiumban, Észtországban, Magyarországon, Olaszországban, Lettországban, Litvániában, Lengyelországban, Szerbiában, Szlovákiában, és Görögországban is azonosítottak afrikai sertéspestis-gócokat. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >