2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Teodor Ţigan: Az illegális fakitermelés külföldi országok Románia-ellenes propagandája

2020. június 27. 12:13, utolsó frissítés: 12:13

Teodor Ţigan, az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal – Romsilva igazgatója szerint azoknak a civil szervezeteknek, amelyek az illegális fakitermelésre és falopásokra szeretnék felhívni a figyelmet, a 90 százaléka „Románia-ellenes”.

Ţigant arról kérdezte Ovidiu Balint újságíró Aradon, hogy van-e megoldás a civil szervezetek által sokszor hangoztatott illegális fakitermelés és falopások visszaszorítására. A Romsilva új igazgatója azt felelte, sokan helyeslik az ő álláspontját, de senki sem akar erről beszélni. Szerinte ezek mögött a figyelemfelkeltő akciók mögött, 90 százalékban Románia-ellenes szervezetek állnak, amelyek tevékenységét az ország határain kívülről finanszírozzák annak érdekében, hogy Románia gazdasági fejlődését visszaszorítsák. Ţigan Németországot, Franciaországot és Ausztriát jelölte meg azok az országok között, akiknek érdekében állhat az, hogy a romániai fakitermelés ne működjön teljes kapacitással. Állítása szerint ezek az országok azért fizetnek, hogy az emberek azt higgyék, a kitermelt faanyag kizárólag illegális vágásból származik.

„Miért is használjuk ki Románia erdőit? Miért ne hagyjuk megrohadni a fát az erdőben? Romániának olyan minőségi erdői vannak, amelyek 120-140 éves termelési ciklust biztosíthatnak. A kivételes faanyag óriási versenyelőnyt jelent” – mondta az igazgató az újságíró megkeresésére. Ţigan szerint száz éves termelési ciklus fölött már nagy haszon származik az erdőkitermelésből.

Állítása szerint ugyanis, a külföldi cégek negatív kampányolása miatt Románia fafeldolgozó üzemeibe és bútorgyáraiba a fent megnevezett országokoból nagy mennyiségű hulladékfát kénytelen befogadni, amely nemcsak minőségileg nem felel meg, hanem állítólag különböző kórokozókat is beszállítanak ezekkel a rakományokkal, amelyek az itteni egészséges faállományt betegíthetik meg. Ráadásul azok a felvételek, amelyeket ezek a szervezetek közölnek nem is Romániában készülnek – szögezte le a megbízott igazgató, és a két székelyföldi, többségében magyar lakta megyét emelte ki példaként. Szerinte Hargita és Kovászna megyében olyan kivágott fákról készült felvételeket tettek közzé, amelyeket mintegy 20 évvel ezelőtt vágtak ki, vagy vihar döntötte ki őket.

Teodor Ţigant június 15-én nevezték ki a Romsilva élére, négy hónapos ideiglenes megbízatással. Előtte az Arad megyei erdészeti igazgatóság igazgatója volt. (hírszerk./Ziare, ovidiubalint)


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >