2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Betilthatja Kolozsvár a különösen szennyező autók közlekedését a központban

2020. július 17. 10:58, utolsó frissítés: 10:58

Kolozsváron egy, a városházához tartozó intézmény közvéleménykutatást végzett azzal kapcsolatosan, hogy a városlakók mennyire értenének egyet azzal, hogy az eurókonformoknak nem megfelelő, illetve az EURO I. és EURO II.-es típusú autókat kitiltsák a központból. A felmérésben feltett kérdésre a válaszadók zöme pozitívan reagált, azaz egyet értenének a szabályozással, amennyiben a városháza bevezetné ezt.


A közvéleménykutatást a "Zöld Kolozsvár" nevű közvita keretein belül végezték el, a konzultációt szintén a városháza egyik intézménye, a Civil Innovációs Központ (CIIC) kezdeményezte, és célja, hogy megvizsgálják, hogyan lehetne csökkenteni a város levegőjének a szennyeződését. Májusban amúgy az Európai Bizottság felszólította Romániát, hogy négy hónap alatt szíveskedjék intézkedéseket hozni a helyzet javítása érdekében, kiemeltek négy várost, ahol különösen rossz a levegő minősége. A dokumentumban említett városok között Kolozsvár is szerepelt.

Nyugat-Európában több államban is betiltották már az említett kategóriájú járműveket, ennek ellenére Románia rengeteget importál belőlük. Ha Kolozsvárnak sikerül meglépnie a tervezett korlátozást, akkor Romániában a főváros után ő lesz a második nagyváros, amely konkrét intézkedésekkel korlátozza a széndioxidkibocsátást. Bukarest idén májusban hozott ilyen jellegű intézkedéseket. (Actual de Cluj)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >