2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Narancssárga folyók miatt indítottak vizsgálatot az orosz hatóságok

2020. július 18. 17:31, utolsó frissítés: 17:31

A vizsgálatot azért kezdeményezték, mert egyre több felvétel készült narancssárgára változott folyókról Lyovikha környékén – írja a The Guardianra hivatkozva a Mediafax.


A Nijni Taghil körzetéhez tartozó ügyészek vizsgálják a helyzetet, jelentette ki Marina Kanatova az orosz hatóságok szóvivője az AFP hírügynökségnek

Vélhetően egy, az Ural hegységben lévő rézbánya okozza az elszíneződéseket, amelyet elöntött a víz, emiatt kerülhetett rézsav a folyókba. A szóvivő állítása szerint szakértők vesznek mintákat a vízből, hogy megállapítsák, hogy a bányavidékről szivárgó víz a törvénynek megfelelően volt-e kezelve.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Путешествия по РФ|Природа|DJI (@zamkad_life) által megosztott bejegyzés,Andrei Vologov ökológus a közösségi médiában reagált az esetre. Álláspontja szerint a környezeti problémát az okozhatta, hogy a mérgezett vizet semlegesítés céljából tározókban gyűjtötték össze, amelyek a felhőszakadások és a jelentős esőzések következtében kiöntöttek. Az ökológus szerint a probléma nem mostani, már tavaly jelezte a hatóságoknak a problémát, és megoldási lehetőségeket is javasolt.

A mérgezés miatt felelős társaság válasza az volt, hogy nincs elegendő anyagi lehetősége arra, hogy olyan vegyszereket vásároljon, amelyek semlegesíteni tudnák a mérgező anyagokat. A helyi sajtó arról írt, hogy a bányákat be kellene zárni, és hatástalanítani a savat, ellenben Moszkva ezt a kérést elutasította, azzal érvelve, hogy ott fontos erőforrásokról van szó. (mediafax)
Nyitókép: Zamkad Life - Instagram.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >