2021. aug. 1. vasárnapBoglárka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Újabb nyolc bölénnyel gyarapodott a hazai szabadon élő populáció

2020. július 23. 18:43, utolsó frissítés: 2020. július 27. 18:07

Szerdán újabb nyolc bölényt hoztak Romániába amelyeket szabadon fognak engedni a Szárkő-hegységben. A bölények egyelőre a Krassó-Szörény megyei Örményes (Armeniș) község melletti visszavadító központban vannak – írja a WWF Románia.


A WWF Románia és a Rewilding Europe közös projektje, hogy az egykori európai ősvadon egy kis szeletét létesítsék újra a Kárpátokban, amely elképzelhetetlen a nagytestű növényevők nélkül, lévén hogy hatalmas szerepük van az ökoszisztéma alakításában és fenntartásában. A szakemberek először 2014-ben engedtek szabadon 17 bölényt, amelyet hosszú előkészületek előztek meg – az eseményen jelen volt a Transindex is.

Azóta az LIFE Re-Bison projekt keretében további példányokat hoztak az országba, így a romániai vadbölény populáció meghaladja az 50-es példányszámot.

A szerdán érkezett állatok között 6 tehén és 2 bika található, amelyeket két ország – Németország és Svájc – 6 különböző rezervátumából gyűjtöttek össze. Előzőleg a bölénytehenek több hónapig a springei rezervátumban voltak, hogy összeszokhassanak, csordává alakuljanak, ami megnöveli az új környezethez való alkalmazkodási képességüket. A bölényeket egy nemzetközi filmescsapat kísérte, akik egy dokumentumfilm elkészítésén dolgoznak, amelynek a főszereplői Európa legnagyobb vadon élő emlősei lesznek.


(WWF-Romania, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >