2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban!

2020. július 27. 18:08, utolsó frissítés: 18:09

Ritka színváltozatú nagymacskák, fehér oroszlánok születtek a Nyíregyházi Állatparkban – írja a magyarországi állatkert a közösségi oldalán.


A Facebook-bejegyzés szerint a 4 hetes utódok hétfőn egy állatorvosi vizsgálat keretében mutatkoztak be a nagyközönségnek ahol a testtömeg mérés mellett az aktuális vakcináikat is megkapták. A kis állatok jelenleg még anyatejjel táplálkoznak és hatalmas ütemben gyarapodnak, már most megháromszorozták születési súlyukat, hiszen 4kg, 4.8kg és 5.2 kg testtömegűek.

A szülőpár mindkét tagja – a 7 éves Csehországból érkezett anyaállat, Binti és szintén 7 éves párja, a Hollandiából érkezett Inkosi 2015 óta alkot egy párt a Nyíregyházi Állatparkban – odaadó gondoskodással nevelik kicsinyeiket, akiket a szerencsésebb látogatók már megtekinthetnek, hiszen a kölykök már kimerészkednek a külső kifutóba is.A „fehér” színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi. Az utódok csak akkor lesznek bézs színűek, ha a szülőállatok mindkét tagja világos bundájú.

A krugeri oroszlánok ezen színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen évszázadokon keresztül csak sejtették létüket. A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati, azt jelenti, „a hely, ahol a csillag-oroszlánok lejöttek.”

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride könyve, a The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet.

Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma sem éri el az ötszázat, ezért is fontos hogy zárt tartási körülmények között bemutassuk és tenyésszük is ezeket a különleges színű állatokat. A Nyíregyházi Állatparkban már több ízben született fehér oroszlán, jelenleg a most született kicsikkel együtt hat egyed él nálunk. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >